ΗΠΑ: Ενημέρωση για την τουρκική προκλητικότητα ζητούν τέσσερα μέλη του Κογκρέσου από τον Πομπέο

Ενημέρωση για τις δραστηριότητες της Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο ζήτησαν τέσσερα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου από τον ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της κυπρριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», οι τέσσερις βουλευτές υπενθυμίζουν ότι, βάσει του νόμου για την ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο EastMed Act, το υπουργείο Εξωτερικών είναι υποχρεωμένο να ενημερώνει με επίσημα έγγραφα το Κογκρέσο.

Ειδικότερα, οι βουλευτές Carolyn Maloney, Gus Bilirakis, Ted Deutch, John Sarbanes, ζητούν από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παραδώσει στο Κογκρέσο:

– Έκθεση με όλα τα περιστατικά από 1 Ιανουαρίου 2017, τα οποία κρίνονται από τον ΥΠΕΞ ως επεμβάσεις στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να έχει πρόσβαση στην δική της ΑΟΖ.
 
– Έκθεση με καταγραμμένα περιστατικά, από την 1 Ιανουαρίου 2017, τα οποία κρίνονται από τον ΥΠΕΞ ως παραβιάσεις του εναέριου και του εθνικού χώρου της Ελλάδας από γείτονές της.
 
Την ίδια στιγμή, τα μέλη του Κογκρέσου καλούν τον Μάικ Πομπέο να δώσει το στίγμα ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή.