Επίσκεψη Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Μόρια | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Επίσκεψη Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Μόρια

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε σήμερα δομή ασυνόδευτων ανηλίκων στο ΚΥΤ Μόριας, όπου την υποδέχτηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Για το έργο που γίνεται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και ειδικά στην πτέρυγα όπου φιλοξενούνται παιδιά, την ενημέρωσαν ο διοικητής του ΚΥΤ Λέσβου Νίκος Μπαμπάκος και η πρόεδρος της «Ηλιακτίδας» Βασιλική Ανδρεαδέλλη. Η κυρία Σακελλαροπούλου μετέβη επίσης στον χώρο φιλοξενίας αιτούντων άσυλο του Καρά Τεπέ, όπου ξεναγήθηκε από τον διοικητή του Μιχάλη Μπατζάκη. Στη συνέχεια επισκέφθηκε την υγειονομική μονάδα για τους πρόσφυγες στη Μόρια που δημιουργήθηκε με τη συνδρομή της ολλανδικής κυβέρνησης. Στην επίσκεψη παρούσα ήταν και η πρέσβης της Ολλανδίας Stella Ronner-Grubačić.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής της έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η Ελλάδα κλήθηκε να σηκώσει πολύ σημαντικό μέρος από το βάρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης -ιδιαίτερα η Λέσβος, μαζί με ορισμένα άλλα νησιά. Η νέα κινητή υγειονομική μονάδα αποτελεί πρωτοβουλία της ολλανδικής κυβέρνησης, που πρέπει να επικροτήσουμε γιατί είναι μια απόδειξη της αλληλεγγύης των Ευρωπαίων, είναι αυτό που από την αρχή ζητούμε: Ολόκληρη η Ευρώπη να καταλάβει ότι πρέπει να στηρίξει και να αναλάβει ένα μέρος του βάρους. Για αυτήν την κίνηση αλληλεγγύης της ολλανδικής κυβέρνησης ευχαριστούμε εκ μέρους όλου του ελληνικού λαού την εκπρόσωπό της εδώ, την πρέσβη Stella Ronner-Grubačić.

Πρόκειται για μια σημαντική μονάδα που μπορεί αφενός να βοηθήσει ώστε να παρέχουμε καλύτερη νοσηλεία στους ανθρώπους που παραμένουν στη Μόρια για όσο χρόνο χρειαστεί, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι κινήσεις αποσυμφόρησης που έχουν ήδη ξεκινήσει. Κυρίως όμως μπορεί να στηρίξει και την τοπική κοινωνία, διότι θα αποκτήσει αμέσως το νησί διπλάσιο αριθμό κλινών εντατικής φροντίδας από αυτόν που έχει το νοσοκομείο της Μυτιλήνης, που σήκωσε όλο το βάρος τόσον καιρό. Αυτή λοιπόν η διπλή στήριξη, των ανθρώπων που ζουν στη Μόρια αλλά κυρίως της τοπικής κοινωνίας, είναι κάτι που πρέπει να μας κάνει όλους χαρούμενους στις δύσκολες συνθήκες στις οποίες καλούμαστε να ζήσουμε και ιδιαίτερα στις συνθήκες της πανδημίας, που δεν ξέρουμε τι μας φέρνουν κάθε μέρα.»

Παράλληλα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τους Πρόεδρους των Κοινοτήτων Μόριας, Παναγιούδας, Αφάλωνα και Παμφύλων. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της στην Μυτιλήνη, ξεναγήθηκε στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922 στη Σκάλα Λουτρών.