Βέμπερ: Να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Βέμπερ: Να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Τον προβληματισμό του για την τουρικική δραστηριότητα έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου εξέφρασε ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Σε ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ανέφερε, αρχικά, ότι «το ΕΛΚ ζήτησε να τεθεί το θέμα γιατί ανησυχούμε για τις επιθέσεις στα τουρκικά σύνορα, τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, τις συγκρούσεις στη Μεσόγειο», προσθέτοντας πως «η Τουρκία απομακρύνεται από τις αξίες της ΕΕ».

Κατόπιν, ο κ. Βέμπερ έκανε λόγο για «ευρω-τουρκικό πρόβλημα», καθιστώντας σαφές ότι η ΕΕ δεν πρέπει να αφήσει Ελλάδα και Κύπρο μόνες.

Επιπλέον, ο Βαυαρός πολιτικός δήλωσε ότι «είναι ώρα για νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Πρέπει να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να βρούμε άλλο τρόπο συνεργασίας όταν η Άγκυρα θα είναι προετοιμασμένη».

Προηγουμένως ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Ζοσέπ Μπορέλ, καταδίκασε τις ενέργειες της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ξεκαθαρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες δεν αναγνωρίζουν του μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης.

Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι η ΕΕ είναι ασπίδα των κρατών-μελών, καλώντας σε εξεύρεση πολιτικής λύσης για την Συρία και την Λιβύη.

Τέλος, ο κ. Μπορέλ επισήμανε ότι η παρούσα κατάσταση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να αλλάξει.