Τσίπρας: «Ντροπή το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις» - Επίθεση σε Γεννηματά | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Τσίπρας: «Ντροπή το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις» – Επίθεση σε Γεννηματά

Για οικοδόμηση ενός «αστυνομικού κράτους» κατηγόρησε την κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την συζήτηση για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, απέδωσε επιπλέον στην κυβέρνηση αυταρχισμό, αντιδραστικότητα και φόβο «μπροστά στην επερχόμενη έκρηξη της κοινωνίας λόγω της βαθιάς ύφεσης στην οποία μπαίνει η χώρα», όπως είπε.

Τα πυρά του εξαπέλυσε όμως και κατά της Φώφης Γεννηματά και του ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας ότι αποτελεί ντροπή το γεγονός της ψήφισης αυτού του νομοσχεδίου από τις δημοκρατικές δυνάμεις.

Αναφερόμενος στα άρθρα 3 και 9 για την υποχρέωση προηγούμενης γνωστοποίησης της διαδήλωσης καθώς και τη δυνατότητα της αστυνομίας που προκύπτει από το νομοσχέδιο να διαλύει διαδηλώσεις που δεν γνωστοποιήθηκαν, τόνισε ότι πλήττουν τον πυρήνα του δικαιώματος της συνάθροισης

«Το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές, όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα.

Να μας πείτε αν συμφωνείτε με αυτά που κάποτε είχατε επιμεληθεί» (σ.σ. εννοώντας τον κ. Γεραπετρίτη).

«Σκληρές, επιτακτικές και δεσμευτικές διαταγές της Αστυνομίας» είπε αναφορικά με τα όσα προβλέπει το άρθρο 8, ενώ σχετικά με το άρθρο 9, ανέφερε την δυνατότητα που έχει η ΕΛ.ΑΣ να μπορεί να διαλύσει μια συγκέντρωση.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για περιορισμούς στη δράση της Αστυνομίας.

«Δεν προβλέψατε ούτε τη παραμικρή απαγόρευση, την παραμικρή υποχρέωση, την παραμικρή ευθύνη για τις αστυνομικές αρχές», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Είναι το σαφές μήνυμα : «Το κράτος είστε εσείς», που είχε πει κάποτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Επομένως –υπονοείται εδώ– «βαράτε ελεύθερα», κανείς δεν θα σας ζητήσει ευθύνες».

 «Από όπου και να το πιάσει κανείς, είναι ντροπή για κάθε δημοκρατικό πολίτη. Είναι μεγαλύτερη ντροπή να ψηφίζετε εσείς κ. Γεννηματά αυτό το νομοσχέδιο. Είναι ντροπή, είπε, απέναντι στη ιστορία της Δημοκρατικής παράταξης» ανέφερε, απευθυνόμενος προς την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

Όσον αφορά στις νομοτεχνικές προσθήκες που προώθησε χθες το ΚΙΝΑΛ ως θεσμικές εγγυήσεις, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χαρακτήρισε προσχηματική, αν όχι υποκριτική την απόπειρα όπως είπε.

«Την απάντηση, σάς την έδωσε άμεσα η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος. Άσφαιρα τα πυρά των δήθεν δικαστικών εγγυήσεων –τις οποίες μάλιστα πανηγύριζε ως μεγάλη επιτυχία το ΚΙΝΑΛ, στην απέλπιδα προσπάθειά του να δικαιολογήσει τ’ αδικαιολόγητα: Όχι μόνο είναι πρακτικά ανεφάρμοστη, αλλά και αντισυνταγματική η σύμπραξη δικαστικών λειτουργών σε μια σύνθετη διοικητική ενέργεια της απαγόρευσης διαδηλώσεων», σχολίασε.