Μητσοτάκης: Η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος

«Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας, αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι, εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος» τόνισε απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μόλις γύρισε από τις Βρυξέλλες, είχε νωρίτερα σήμερα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ εφ΄ όλης της ύλης συζήτησης στο Μέγαρο Μαξίμου, με κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα να είναι φυσικά οι αυξανόμενες Τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης, με το αίτημα για κυρώσεις κατά της Άγκυρας από την πλευρά της Ε.Ε ουσιαστικά ζητάει μια έμπρακτη στήριξη από τους εταίρους σε αυτήν την «μάχη» σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις παραμένοντας σε απόλυτη ετοιμότητα.


«Δεν ξέρω αν ενοχλείται καθ’ οποιοδήποτε τρόπο από την ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία, η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες, σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θέλω να σας πω, είναι ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Και βέβαια η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά» σημείωσε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα προσβλέπει στην στήριξη των συμμάχων της.

«Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο» ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΕΞ δήλωσε «Ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε πρωθυπουργέ. Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για το γεγονός ότι μετά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες που διανύσατε, είστε σήμερα εδώ και αφιερώνετε χρόνο να μιλήσετε μαζί μου. Είναι μεγάλη μου τιμή» τόνισε αρχικά ο Χάικο Μάας.

Στην συνέχεια συνεχάρη τον Κ. Μητσοτάκη για την συμβολή του στην λύση που επιτεύχθηκε αργά χθες το βράδυ στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε σχετικά με το υπερταμείο.

«Αυτή είναι μια πάρα πολύ ουσιαστική, πολύ σημαντική απόφαση και -όπως είπε η καγκελάριος- η Ελλάδα συνέβαλε σε πολύ μεγάλο βαθμό και με πολύ εποικοδομητικό ρόλο τον οποίο ανέλαβε σε αυτή την επιτυχία» συμπλήρωσε ο κ. Μάας.

Όσον αφορά στην τουρκική προκλητικότητα ο επικεφαλής της Γερμανικής διπλωματίας ανέφερε ότι όλοι πλέον διαπίστωσαν στην Ε.Ε πως η Ένωση στηρίζει ξεκάθαρα την Ελλάδα και την Κύπρο στο θέμα της υπεράσπισης των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων.  

 «Αυτός θα είναι και ο ρόλος μας στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταστήσαμε, επίσης, σαφέστατο προς την Τουρκία -όπως είπατε ακριβώς και εσείς- ότι είναι πράγματι στο χέρι της, εφόσον δώσει τέλος σε αυτή την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, να μπορέσει να ενσωματωθεί σε έναν διάλογο. Στην αντίθετη περίπτωση θα ήταν αδύνατο κάτι τέτοιο.

Επίσης, επιτρέψτε μου, να σας πω με κάθε σαφήνεια -να επιβεβαιώσω δηλαδή- ότι με σθένος θα ακολουθήσουμε αυτή τη γραμμή απέναντι στην Τουρκία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο επίπεδο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο κ. Μάας. 

 Συμπλήρωσε ακόμα ότι η Α. Μέρκελ είναι πραγματικά στρατευμένη προς αυτή την κατεύθυνση, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο.

 «Το ίδιο σθεναρά και με ανάληψη δράσης θα αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα του μεταναστευτικού. Αυτό που επιθυμούμε -και είναι μέλημά μας- είναι να μην επαναληφθούν λάθη τα οποία έγιναν κατά το παρελθόν, να αφεθούν δηλαδή χώρες -όπως η Ελλάδα, πρώτα απ’ όλα- μόνη της στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού» κατέληξε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.