Μητσοτάκης για αναδρομικά: Επιλέξαμε να τα δώσουμε όλα μαζί εφάπαξ εντός του 2020

Aπάντηση στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι δεν ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να δώσει τα αναδρομικά στους συνταξιούχους αλλά υποχρέωσή της, καθώς ήταν απόφαση του ΣτΕ» έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε «Αναφερθήκατε στο ζήτημα της εξαγγελίας μου για την απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλει εντός του 2020 και εξ’ ολοκλήρου τα αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Η υποχρέωση της κυβέρνησης θα ήταν να συμμορφωθεί με δικαστική απόφαση στο βαθμό να καταλαμβάνει μόνο όσους είχαν προσφύγει. Δεν το κάνουμε γιατί θα ήταν αναμενόμενο να προσφύγουν και οι υπόλοιποι και θα δικαιωνόντουσαν. Θα υποβάλαμε συνταξιούχους στον κόπο και στη δαπάνη. Επιλέξαμε να τα δώσουμε όλα μαζί εφάπαξ εντός του 2020 κι αυτό είναι πολιτική απόφαση» σημείωσε. 

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα «Οι συνεργάτες σας, κ. Τσίπρα, γνωρίζουν ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορά τα αναδρομικά των κυρίων συντάξεων. Αυτό το ποσό είναι 1,4 δισ. Εγώ λέω ότι αυτό το ποσό μπορούμε να το καλύψουμε. Παραπάνω δυνατότητες δεν έχουμε. Όταν μιλάτε στην εθνική αντιπροσωπεία θα έπρεπε να γνωρίζετε σε τι ακριβώς αφορά η απόφαση η οποία αφορά μόνο όσους έχουν προσφύγει. Εμείς με πολιτική απόφαση την επεκτείνουμε σε όλους τους συνταξιούχους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.