Λαγκάρντ: Ραγδαίες αλλαγές στην οικονομία λόγω κορωνοϊού

Ριζικές αλλάγες αναμένεται να φέρει στην οικονομία ο κορωνοϊός, ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε ομιλία της στο συμπόσιο «Οικονομικές Συναντήσεις» στο Εξ-αν-Σεν του Παρισίου, η κ. Λαγκάρντ είπε, αρχικά, ότι η κρίση του κορωνοϊού θα στρέψει την παγκόσμια οικονομία προς την οικολογία και την ψηφιοποίηση, ενώ θα μεταβάλει την φύση της απασχόλησης.

Όπως ανέφερε, «αυτό που ζήσαμε θα επιταχύνει τις μεταβολές και πιθανότατα θα επιφέρει μία στροφή προς έναν τρόπο ζωής περισσότερο αειφόρο και οικολογικό».

Κατόπιν, σημείωσε ότι η τηλεργασία «θα μεταβάλει τους τρόπους λειτουργίας του συνόλου των εργαζομένων τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες», συμπληρώνοντας πως θα οδηγήσει «στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης στις υπηρεσίες ή στην αυτοματοποίηση στις βιομηχανίες».

Επιπλέον, η επικεφαλής της ΕΚΤ επισήμανε την αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου κατά την διάρκεια της πανδημίας, στοιχείο που θα επηρεάσει την συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Τέλος, τόνισε ότι «η Ευρώπη βρίσκεται σε εξαιρετική θέση για να προλάβει αυτήν την μετάβαση εν κινήσει. Η ήπειρος «φιλοξενεί ήδη τον μεγαλύτερο τομέα κυκλικής οικονομίας και οικολογικής καινοτομίας στον κόσμο», υπογραμμίζοντας ότι το ευρώ είναι το μόνο νόμισμα που χρησιμοποιείται για την έκδοση πράσινων ομολόγων. Παρ’ όλα αυτά, η ίδια τόνισε ότι χρειάζεται η εκπόνηση ενός «πλαισίου οικονομικής πολιτικής που θα επιτρέψει την επιστράτευση των αναγκαίων χρηματοδοτήσεων».