Αναδρομικά: Επιστροφή 11 μηνών αποφάσισε το ΣτΕ | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Αναδρομικά: Επιστροφή 11 μηνών αποφάσισε το ΣτΕ

Την επιστροφή των αναδρομικών κατά το διάστημα Μαΐου 2015-Ιουνίου 2016 αποφάσισε η 25μελής ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όπως αποφάσισε το ΣτΕ, οι συνταξιούχοι που άσκησαν προσφυγή κατά των περικοπών θα λάβουν πίσω τα χρήματά τους.

Όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν προσφύγει, έχουν την δυνατότητα να το πράξουν και να διεκδικήσουν τα ποσά που περικόπηκαν. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με απόφαση της κυβέρνησης.

Παράλληλα, το ΣτΕ αποφάσισε ότι οι αξιώσεις μετά τον Ιούνιο του 2016 δεν γίνονται δεκτές. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αναδρομικά κυμαίνονται από 3.000 έως 6.000 ευρώ, ενώ 2,5 εκατ. συνταξιούχοι μπορούν να λάβουν τα χρήματα.

Η απόφαση αφορά όλους τους ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ (παλαιό ΙΚΑ, κ.λπ.), τους απασχολούμενους στον Δημόσιο τομέα, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ακόμη και τους δικαστές, εισαγγελείς και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Η πλειοψηφία των δικαστών τάχθηκε υπέρ της καταβολής των αναδρομικών για το επίμαχο 11μήνο, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές που έκανε ο ΕΦΚΑ.

Από την άλλη, η μειοψηφία κράτησε μια σκληρή στάση υπέρ της μη καταβολής των αναδρομικών στο σκεπτικό των παλαιοτέρων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ που αφορούσαν περικοπές κατά τα πρώτα μνημονιακά χρόνια. Τότε είχαν κριθεί ότι οι περικοπές  βρίσκονται εντός των συνταγματικών πλαισίων, εκτός ορισμών ελάχιστων εξαιρέσεων (διαιτησία στον ΟΜΕΔ επί εργατικών διαφορών, κ.λπ.) που κρίθηκαν αντισυνταγματικές και ότι έγιναν για δημοσιονομικούς λόγους.

Σε αναφορά του για το θέμα ο Υπ. Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση.