Αγία Σοφιά: Αντιδράσεις στην Γερμανία για την μετατροπή σε τζαμί

Την αντίδρασή της στην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφιά σε τζαμί εκφράζει το πολιτικό προσωπικό στη Γερμανία.

Αρχικά, ο εντεταλμένος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για θρησκευτικά ζητήματα, Μάρκους Γκρίμπελ, ανέφερε πως είναι «πολύ λυπηρό το γεγονός ότι η Αγία Σοφία διατίθεται αποκλειστικά σε μία θρησκεία για την τέλεση προσευχής», τονίζοντας ότι «το κτίριο έχει μία ιδιαίτερη ιστορική σημασία, τόσο για τον Χριστιανισμό όσο και για το Ισλάμ».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας και βουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Φλόριαν Χαν, κάλεσε σε διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως «έχουν καταντήσει φάρσα».

Ταυτόχρονα, η Αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της «Εναλλακτικής για την Γερμανία» (AfD) είπε χαρακτηριστικά: «H Τουρκία είναι ισλαμιστική χώρα και δεν ανήκει στην Ευρώπη. Όχι στην ένταξή της στην ΕΕ».

Από την πλευρά της, το μέλος των Πράσινων, Ρενάτε Κίναστ, μίλησε για μια κακή απόφαση εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης.

Τέλος, το στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στο κρατίδιο της Βάδης-Βυτεμβέργης, Μπουράκ Ασίζ, που έχει τουρκική καταγωγή, έγραψε στο Twitter πως «ο Ατατούρκ είχε καταλάβει ότι στον ομφαλό της γης, στο σημείο που συναντώνται Ανατολή και Δύση, θα επέλθει ειρήνη μόνο αν οικοδομηθεί ένα λαϊκό κράτος, με ουδετερότητα απέναντι σε όλες τις θρησκείες. Κρίμα που σήμερα κανείς δεν ενδιαφέρεται για ένα λαϊκό κράτος».