ΗΠΑ: Νέα επίθεση Μπόλτον κατά του Τραμπ

Σε νέες αναφορές εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ABC News, ο κ. Μπόλτον αναφέρθηκε στις αποκαλύψεις που γίνονται στο βιβλίο του «The Room Where It Hapenned», με τον ίδιο να προσδοκά ότι ο Τραμπ δεν θα έχει δεύτερη προεδρική θητεία.

Αρχικά, ο ίδιος κατηγόρησε τον Τραμπ για χρησιμοποίηση προσωπικών του σχέσεων με ηγέτες αυταρχικών χωρών, με στόχο την εξασφάλιση υποστήριξης για τις προσωπικές πολιτικές σκοπιμότητες, κινούμενος ενάντια στα εθνικά συμφέροντα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όταν επρόκειτο για την επανεκλογή του, η ικανότητα συγκέντρωσης της προσοχής του ήταν απεριόριστη και η εστίασή του πολύ άμεση. Είναι πολύ κρίμα που δεν φερόταν έτσι όταν επρόκειτο για ζητήματα εθνικής ασφαλείας». Τέτοιοι ηγέτες για τον Μπόλτον είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μπόλτον αναφέρθηκε στην υπόθεση της τουρκικής τράπεζας Halkbank, η οποία κινδύνευε να δεχθεί κυρώσεις από την αμερικανική δικαιοσύνη λόγω παραβίασης των κυρώσεων κατά του Ιράν. «Ο πρόεδρος είπε στον Ερντογάν σε ένα σημείο: “Κοίτα, αυτοί οι εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη είναι άνθρωποι του Ομπάμα. Περίμενε να φέρω εγώ τους δικούς μου ανθρώπους και μετά θα τακτοποιήσουμε το ζήτημα”… Δεν είχα ξανακούσει έναν πρόεδρο να λέει κάτι τέτοιο. Ποτέ», τονίζει ο Μπόλτον.

Ταυτόχρονα, άσκησε κριτική στη στρατηγική του Αμερικανού Προέδρου, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός στην ασκούμενη πολιτική. «Δεν μπόρεσα να διακρίνω καμία αλλη αρχή που καθοδηγεί τις πράξεις του πέρα από το τι είναι καλό για την επανεκλογή Τραμπ… Δεν υπάρχει συνεκτική βάση, στρατηγική, φιλοσοφία, και οι αποφάσεις λαμβάνονται τυχαία, ακόμα και στο ιδιαίτερα επικίνδυνο πεδίο των πολιτικών εθνικής ασφαλείας. Αυτό είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία», ανέφερε με νόημα.

Επιπλέον, ευχήθηκε να μην επανεκλεγεί ο Τραμπ στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, δηλώνοντας ανήσυχος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις του Λευκού Οίκου για το βιβλίο, ο Μπόλτον σημείωσε ότι ο Τραμπ «δεν ανησυχεί μήπως ξένες κυβερνήσεις διαβάσουν το βιβλίο, αλλά ανησυχεί μήπως το διαβάσουν Αμερικανοί πολίτες», προσθέτοντας ότι υπήρξε προσεκτικός ως προς τη διαρροή πληροφοριών. Αυτή η αναφορά έγινε λόγω απόφασης ενός ομοσπονδιακού δικαστή, ο οποίος είπε ότι η έκδοση τέτοιων πληροφοριών από τον Λευκό Οίκο μπορεί να έχει νομικές συνέπειες.