ΗΠΑ: Αποκαλύψεις κατά του Τραμπ σε βιβλίο από τον Τζον Μπόλτον

Στη δημοσιοποίηση στοιχείων που θα συζητηθούν προχώρησε ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, στο βιβλίο με τίτλο «The Room Where It Happened» ο Μπόλτον αποκαλύπτει στοιχεία που «καίνε» τον Αμερικανό Πρόεδρο και αναμένεται να συζητηθούν.

Αρχικά, ο ίδιος αναφέρει ότι ο Τραμπ ζήτησε την βοήθεια του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπινγκ, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. «Ο Τραμπ, τότε, ακατανόητα, έστρεψε τη συζήτηση στις επερχόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές, κάνοντας έναν υπαινιγμό στην οικονομική ικανότητα της Κίνας και παρακάλεσε τον Σι να εξασφαλίσει ότι θα κερδίσει. Τόνισε τη σημασία των αγροτών και τις αυξημένες κινεζικές αγορές σόγιας και σιταριού στο εκλογικό αποτέλεσμα», γράφει χαρακτηριστικά.

Έπειτα, σημειώνει ότι ο υποψήφιος με τους Ρεπουμπλικανούς στις προεδρικές εκλογές συμφώνησε με την ιδέα του Σι Τζινπίνγκ για επέκταση της προεδρίας του πέραν των δύο θητειών. Όπως επισημαίνει, «ο Σι Τζινπίγνκ είπε ότι ήθελε να συνεργαστεί με τον Τραμπ για άλλα έξι χρόνια και ο Τραμπ του απάντησε ότι ορισμένοι πιστεύουν πως ο συνταγματικός περιορισμός για δύο θητείες όσον αφορά τους προέδρους των ΗΠΑ θα πρέπει να καταργηθεί για τον ίδιο. Ο κ. Σι είπε ότι οι ΗΠΑ κάνουν πολλές εκλογές γιατί δεν ήθελε να χάσει τον Τραμπ, ο οποιός ένευσε καταφατικά».

Ακόμα, αποκαλύπτει ότι προέβη σε ευνοϊκή συμπεριφορά έναντι αυταρχικών ηγετών. Μάλιστα, μνημονεύει ένα περιστατικό που διαδραματίστηκε το 2018, στο οποίο ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε ένα υπόμνημα στον Τραμπ, στο οποίο τόνιζε ότι μια τουρκική εταιρεία που ήταν υπό έρευνα στις ΗΠΑ ήταν αθώα.

Επιπλέον, αναφέρει πως ο Τραμπ ήταν θετικός σχετικά με την κατασκευή στρατοπέδων συγκέντρωσης για την μειονότητα των Ουιγούρων στην Κίνα. Όπως γράφει, «σύμφωνα με τον μεταφραστή μας ο Τραμπ είπε ότι ο Σι θα πρέπει να προχωρήσει με την κατασκευή των στρατοπέδων τα οποία ο ίδιος εκτιμούσε ότι ήταν η σωστη επιλογή». Είναι χαρακτηριστικό ότι σ’ αυτά τα στρατόπεδα κρατούνται ένα εκατομμύριο Ουιγούροι.

Κατόπιν, κατηγορεί τον Τραμπ ότι έσπευσε να υποστηρίξει τον Σαουδάραβα πρίγκηπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για την υπόθεση της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι, σε μια περίοδο που υπήρχαν φωνές για χρήση του mail της Ιβάνκα Τραμπ από τον ίδιο για κυβερνητικά ζητήματα.

Στη συνέχεια, ο Μπόλτον περιγράφει την δυσπιστία με την οποία κυβερνητικά στελέχη στις ΗΠΑ αντιμετώπιζαν τον Αμερικανό Πρόεδρο. Είναι αξιοσημείωτο ότι μετά την συνάντηση Τραμπ-Κιμ Γιονγκ Ουν το 2018 ο ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, έστειλε μήνυμα στον Μπόλτον, χαρακτηρίζοντας τον Τραμπ «ανόητο».

Επίσης, ο Μπόλτον γράφει σε άλλο μέρος του βιβλίου ότι ο Τραμπ ρώτησε αν η Φινλανδία ανήκει στη Ρωσία, ενώ στην κρίση της Βενεζουέλας ο Αμερικανός Πρόεδρος τασσόταν υπέρ μιας στρατιωτικής παρέμβασης.

Τέλος, ο ίδιος τονίζει ότι ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος, σε συνάντησή του με Βρετανούς αξιωματούχους το 2018, δεν γνώριζε ότι η χώρα διέθετε πυρηνικά όπλα.