Ζαχαράκη: Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο για το τι κάνουμε σε περίπτωση κρούσματος στα σχολεία

Περιγραφή για το πώς ακριβώς θα αντιμετωπιστεί πιθανό κρούσμα του κορωνοϊού σε σχολείο, αλλά και σχετικά με τις αναλυτικές οδηγίες που έχουν δοθεί από τον ΕΟΔΥ προς τα σχολεία έδωσε η Σοφία Ζαχαράκη.

Η υφυπουργός Παιδείας, μιλώντας στον Real fm, επεσήμανε ότι σε περίπτωση πιθανού κρούσματος υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο που προβλέπει τι ακριβώς κινήσεις θα γίνουν «Αν υπάρχει υποψία κρούσματος, το παιδί οδηγείται σε έναν ειδικό χώρο, που θα δημιουργηθεί στο σχολείο. Μια αίθουσα ειδική για την περίπτωση κρούσματος. Ενημερώνονται οι γονείς και υπάρχει άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ. Σε αυτή την περίπτωση κλείνει το τμήμα. Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που θα εξηγηθούν και στα παιδιά τη Δευτέρα και την Τρίτη, τις δύο πρώτες ώρες. Το μέγιστο που θα υπάρχει σε τάξη θα είναι 15 παιδιά» τόνισε.

Όσον αφορά στην προετοιμασία από ΕΟΔΥ και υπουργείο Παιδείας η Σ. Ζαχαράκη ανέφερε πως το υπουργείο εδώ και καιρό βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ «έτσι ώστε έγκαιρα να αποσταλούν και έχουν ήδη αποσταλεί ειδικές οδηγίες για τους κανόνες υγιεινής. Έλαβαν τα σχολεία ένα πακέτο 13 αρχείων με οδηγίες για γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς, ώστε να μπορέσουν να εφαρμόσουν τους κανόνες υγιεινής και να μπορέσουν τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να νιώσουν ασφάλεια και να αφοσιωθούν στο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό κομμάτι» σημείωσε.

Η υφυπουργός ανέφερε ακόμα ότι ο σχεδιασμός προβλέπει στην ειδική διαρρύθμιση των αιθουσών να υπάρχει απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των παιδιών, πολύ καλός εξαερισμός των τάξεων, κάτι που θα βοηθήσει και η θερμοκρασία αυτόν τον καιρό.

«Θα υπάρχουν αποστάσεις στα διαλείμματα με προσοχή στην είσοδο και στην έξοδο. Με αποφυγή παιχνιδιών που έχουν να κάνουν με μπάλα και ανταλλαγή αντικειμένων, αυτό ισχύει και στο μάθημα της φυσικής αγωγής. Κλειστά κυλικεία και βέβαια ειδικούς κανόνες για τις κοινόχρηστες αίθουσες, όπως είναι η αίθουσα υπολογιστών» κατέληξε η κ. Ζαχαράκη.