Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Ό,τι καταφέραμε σε πέντε χρόνια, κινδυνεύει να χαθεί μέσα σε πέντε μήνες

Aνακοίνωση στην οποία ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις κινήσεις της στη κρίση του κορωνοϊού εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από το τέλος της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας.

Από την Κουμουνδούρου αναφέρεται ενδεικτικά «Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την επόμενη μέρα. Αν συνεχιστεί η πολιτική επιδότησης της ανεργίας και όχι της εργασίας από την κυβέρνηση, το επόμενο διάστημα θα μιλάμε για ‘χαμένη γενιά’» τονίζεται στην ανακοίνωση, με την επιπλέον σημείωση «Ό,τι καταφέραμε σε πέντε χρόνια κινδυνεύει να χαθεί μέσα σε πέντε μήνες», σημείωσε η αξιωματική αντιπολίτευση ύστερα από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. 

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου αποφάσισαν να επικαιροποιήσουν το πρόγραμμα του κόμματος με στόχο προτάσεις και λύσεις που θα απαντούν στις νέες προκλήσεις που έχουν προκύψει από την κρίση της πανδημίας.

Οι βασικές προγραμματικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνουν την στήριξη της εργασίας, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, αλλά και τρόπους για την εξειδίκευση σε κλάδους όπως τουρισμός και εστίαση.

Για ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας κάνει λόγο το κόμμα καθώς «το μέτρο του κοινωνικού μισθού που προωθούν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας αποτελεί μια πρακτική που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη”, σημείωσε η ΠΓ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι το κυρίαρχο δίλημμα για την επόμενη μέρα της πανδημίας είναι  ή η εφαρμογή δημόσιων πολιτικών για την στήριξη της κοινωνίας ή η κρίση θα αποτελέσει ευκαιρία για την αναδιάρθρωση της οικονομίας προς όφελος των ισχυρών και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων», ενώ για την στάση της Ε.Ε η ΠΓ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εκτιμά ότι τα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την ηγεσία της Ε.Ε. είναι παντελώς ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν το επερχόμενο δριμύ κύμα ύφεσης και ανεργίας» σημειώνοντας παράλληλα πως επιπλέον λάθη διαχείρισης από την ηγεσία της θα δοκιμάσουν σοβαρά την ίδια την συνοχή της.

«Η λήψη γενναίων μέτρων που θα ενισχύσουν την απασχόληση και θα τονώσουν την οικονομία είναι απαραίτητη. Στο πλαίσιο αυτό, η έκδοση ενός ευρωομόλογου, σε συνδυασμό και με άλλα επεκτατικά μέτρα, αποτελεί ένα μέτρο που μπορεί να συμβάλει στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνοχής της Ε.Ε. και της ανάπτυξης των οικονομιών των χωρών-μελών της» επισήμανε η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.