Μηταράκης: Μέχρι σήμερα δεν είχαμε κανένα κρούσμα κορωνοϊού σε δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης σε νησιά του Αιγαίου | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Μηταράκης: Μέχρι σήμερα δεν είχαμε κανένα κρούσμα κορωνοϊού σε δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης σε νησιά του Αιγαίου

«Μέχρι σήμερα δεν είχαμε κανένα κρούσμα κορονοϊού σε δομές που λειτουργεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε νησιά του Αιγαίου και ευτυχώς σε όλη την επικράτεια δεν έχουμε κανένα θάνατο που να συνδέεται με τον κορωνοϊό στις μεταναστευτικές δομές.

Αυτό απαιτεί ακόμη περισσότερη εγρήγορση καθώς μπαίνουμε στη δεύτερη φάση όπου χρειάζεται να αναπτυχθούν πολλά περισσότερα τεστ στις δομές για να επιβεβαιώσουμε ότι παραμένουν καθαρές από τον κορονοϊό» ανέφερε ο Νότης Μηταράκης ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τον καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων της Μόριας. 

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου συνοδεύονταν από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπο Αθανασίου. Μαζί επισκέφθηκαν τις ιατρικές υποδομές που έχουν στηθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αλλά και την Περιφέρεια βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου. Ο υπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τα στελέχη του υπουργείου Αιγαίου για την όλη συμβολή και βοήθειά τους όλο αυτό το χρονικό διάστημα της πανδημίας.

«Εγκαινιάσαμε σήμερα ένα κέντρο το οποίο δημιούργησαν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες μαζί με τον ΕΟΔΥ για την εξέταση πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού» σημείωσε ο κ. Μηταράκης συμπληρώνοντας 

«Επισκέφθηκα την αντίστοιχη εγκατάσταση που λειτουργήσαμε μαζί με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μαζί με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Βουρλή. Επισκέφθηκα το κέντρο για τα παιδιά το οποίο έχουν δημιουργήσει οι Γιατροί χωρίς Σύνορα. Η Ελληνική Πολιτεία, το Υπουργείο Υγείας, οι ένοπλες δυνάμεις αλλά και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δώσανε μια πολύ μεγάλη μάχη αυτές τις τελευταίες εβδομάδες στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια, στη ΒΙΑΛ, στο Βαθύ, στη Κω και στη Λέρο για να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία και των τοπικών κοινωνιών και των μεταναστών. Στη δεύτερη φάση χρειάζεται πολύ περισσότερη προσπάθεια για να διατηρήσουμε αυτά τα θετικά αποτελέσματα» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Με την σειρά του ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου ευχαρίστησε την Ύπατη Αρμοστεία για τις προσπάθειες που έκανε και ιδιαίτερα τον υπουργό Ν. Μηταράκη για την επιμονή του όπως επεσήμανε να λειτουργήσει όλον αυτόν τον καιρό αυτό το κέντρο και να επισπευσθούν οι εργασίες.

Ο κ. Αθανασίου ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και για την αποσυμφόρηση του νησιού «Όπως βλέπετε η φύλαξη των συνόρων έχει φέρει αποτελέσματα και αυτό οφείλεται στις προσεκτικές και αποτελεσματικές προσπάθειες που κάνει το λιμενικό σώμα. Πιστεύω ότι με μια σειρά μέτρων που θα πάρουμε αυτές τις μέρες θα περιορισθούν και τα κρούσματα βίας που προέρχονται είτε από τις συμπεριφορές των μεταναστών είτε από παραβατικές ενέργειες των πολιτών της περιοχής που έχουν δίκιο, έχουν αγανακτήσει από τις προκλήσεις τους» δήλωσε, ενώ προανήγγειλε ότι θα ιδρυθεί σύντομα αυτόνομο αστυνομικό τμήμα στην Μόρια προκειμένου να νιώσουν ασφάλεια οι πολίτες της, όπως και των διπλανών χωριών και να αποτρέπονται παραβατικές ενέργειες από όλες τις πλευρές.