Marfin: Τελετή μνήμης παρουσία της ΠτΔ, Μητσοτάκη και Γεννηματά

Επιτοίχια πλάκα  τοποθετήθηκε στην οδό Σταδίου έξω από το κτίριο στο οποίο το 2010 έχασαν τη ζωή τους τρεις εργαζόμενοι στην τράπεζα Marfin ύστερα από την πυρκαγιά που προκάλεσαν άγνωστοι  ρίχνοντας  μολότοφ.

Παρόντες ήταν στην τελετή τιμής και μνήμης η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Ο κ. Μπακογιάννης έκανε την εναρκτήρια ομιλία ανέφερε μεταξύ άλλων «Δεν μπορούμε ποτέ να τις ξεπεράσουμε αυτές τις απώλειες. Έπρεπε το αυτονόητο να το έχουμε κάνει εδώ και χρόνια».

Κατά την διάρκεια των αποκαλυπτηρίων της επιτοίχιας πλάκας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας   έκανε τα αποκαλυπτήριά της, δηλώνοντας στην συνέχεια συγκεκριμένα

«Η σημερινή πρωτοβουλία της πολιτείας να τοποθετήσει πλακέτα μνήμης στο σημείο όπου, δέκα χρόνια πριν, βρήκαν φρικτό θάνατο τόσο άδικα και αναίτια τρεις συνάνθρωποί μας, η Παρασκευή Ζούλια, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η Αγγελική Παπαθανασοπούλου με το αγέννητο μωρό της, δεν είναι απλώς μια συμβολική χειρονομία διάσωσης της μνήμης τους, αλλά και ένα πρώτο μικρό βήμα για τη δικαίωσή τους.

Η τιμή της μνήμης πολιτών που έχουν πέσει θύματα μίσους και ιδεολογικής βίας, δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και διχασμού. Αντιθέτως, πρέπει να μας βρίσκει όλους ενωμένους.

Τραγικά γεγονότα σαν και αυτό, είναι ασυμβίβαστα με τη δημοκρατική μας παράδοση και την κοινωνία που οραματιζόμαστε.

Ελπίζω και εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ποτέ στη χώρα μας εκδηλώσεις ακραίας πόλωσης και τυφλής βίας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σακελλαροπούλου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του

«Σήμερα τιμήσαμε τη μνήμη τριών συμπολιτών μας, της Παρασκευής, της εγκυμονούσας Αγγελικής, του Επαμεινώνδα, οι οποίοι δολοφονήθηκαν τραγικά πριν από δέκα χρόνια σε αυτό ακριβώς το κτίριο.

Ο συμβολισμός της σημερινής κίνησης είναι σαφής και ξεκάθαρος. Ποτέ ξανά να μην πέσει η χώρα θύμα του τυφλού διχασμού, του μίσους, της βίας η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ποτέ και από όπου κι αν προέρχεται» τόνισε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε

 «Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε να είμαστε εδώ όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως πιστεύω θα το επιθυμούσε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Κρίμα. Σε κάθε περίπτωση, προχωράμε μπροστά, αφήνοντας πίσω μας αυτές τις εποχές με ζωντανές τις μνήμες χαραγμένες  για πάντα στη δική μας μιας εποχής η οποία μας πόνεσε όλους πάρα πολύ και πόνεσε περισσότερο από όλους τις οικογένειες των θυμάτων που σήμερα αναζητούν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση την τελική δικαίωση τους»,

 Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φ. Γεννηματά με τη σειρά της ανέφερε ότι οι ψυχές των θυμάτων θα ζητούν πάντα δικαίωση στην αποκάλυψη και τιμωρία των δραστών, στην ενότητα, ενάντια στην πόλωση και στον διχασμό που γεννά βία «Γι’ αυτό είμαι εδώ, είναι η θέση της δημοκρατικής παράταξης» σημείωσε.

Να σημειωθεί ότι επάνω στην πλακέτα αναφέρονται τα εξής

 «Σε αυτό το κτίριο στις 5 Μαΐου 2010 δολοφονήθηκαν η Παρασκευή Ζούλια, η εγκυμονούσα Αγγελική Παπαθανασοπούλου, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, θύματα του τυφλού μίσους που γεννά ο διχασμός. Τιμούμε τη μνήμη τους. Ποτέ ξανά. Μάιος 2020».

Στην εκδήλωση αυτήν όπως είναι γνωστό δεν παραβρέθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, οι οποίοι σε άλλη στιγμή κατέθεσαν στεφάνια στο σημείο της τραγωδίας.