ΗΠΑ: Σφοδρές αντιδράσεις μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ

Οργή έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ ο φρικτός θάνατος του Αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη από αστυνομικό, αφότου ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς.

Στο βίντεο που εκδόθηκε στη δημοσιότητα ένας αστυνομικός έχει ακινητοποιήσει τον Τζόρτζ Φλόιντ, με το θύμα να βρίσκεται μπρούμυτα δίπλα στο περιπολικό και τον αστυνομικό να έχει το γόνατό του στον λαιμό για αρκετά λεπτά. Μάλιστα, παρά τις απεγνωσμένες εκκλήσεις του Φλόιντ προς τον αστυνομικό αλλά και τις εκκλήσεις των περαστικών, ο ίδιος συνέχισε να τον βασανίζει με τον ίδιο τρόπο.

Όπως έγινε γνωστό, οι αστυνομικοί που συμμετείχαν αποπέμφθηκαν, ενώ έχει διαταχθεί η διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες του θανάτου του Φλόιντ.

Το νέο περιστατικό βίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της οικογένειας του θύματος, με την αδελφή του, Μπρίτζετ Φλόιντ, να εκφράζει την βαθιά θλίψη της οικογένειάς της για τον χαμό του Τζόρτζ Φλόιντ. Ταυτόχρονα, ζήτησε να καταδικαστούν οι αστυνομικοί για φόνο. «Θα ήθελα να κατηγορηθούν αυτοί οι αξιωματικοί για δολοφονία, γιατί ακριβώς έκαναν. Δολοφόνησαν τον αδερφό μου. Φώναζε για βοήθεια», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, πλήθος Αφροαμερικανών και άλλων πολιτών διαδήλωσε στη Μινεάπολη. Κεντρικό σύνθημα ήταν η φράση του αδικοχαμένου Αφροαμερικανού, Έρικ Γκάρνερ, ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη το 2014, «δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Μάλιστα, η μητέρα του Έρικ Γκάρνερ, εξέφρασε στην οικογένεια του Τζόρτζ Φλόιντ τα συλλυπητήριά της, εκφράζοντας τον θυμό της για τον τρόπο αντιμετώπισης των Αφροαμερικανών από την αστυνομία.