ΦΠΑ: Οι μειώσεις σε ΜΜΜ, καφέ, εισιτήρια και σινεμά

Σειρά μειώσεων του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και οι συναρμόδιοι Υπουργοί.

Αναλυτικότερα, προβλέπεται μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στις εξής κατηγορίες:

– Σερβιριζόμενα ροφήματα

– Αναψυκτικά

– Πορτοκαλάδες και γκαζόζες

– Ροφήματα σοκαλάτας, τσάγια και χαμομήλια

– Εισιτήρια αστικών γραμμών (μετρό, λεωφορεία κλπ)

– Εισιτήρια υπεραστικών γραμμών

– Αεροπορικά εισιτήρια

– Ακτοπλοϊκά εισιτήρια

– Εισιτήρια στα σινεμά

– Πακέτα All Incusive στα ξενοδοχεία.

Ειδικότερα, προβλέπεται μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%, μέτρο που θα ισχύσει κατά την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου. Το μέτρο καλύπτει τις μετακινήσεις με τρένο, μετρό, τραμ, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοίο, καθώς επίσης και συνδυαστικές μεταφορές. Την ίδια στιγμή, προβλέπεται μείωση στο τουριστικό πακέτο από το 80/20 στο 90/10.

Για παράδειγμα, αν ένα εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες κοστίζει 1,40 ευρώ, με την πτώση του ΦΠΑ στο 13% θα κοστίζει 1,28 ευρώ.

Παράλληλα, η μείωση στην τιμή του καφέ αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 0,10 και 0,20 ευρώ. Έτσι, η τιμή ενός καφέ που βρίσκεται στα 1,30 ευρώ, με την προβλεπόμενη μείωση η τιμή του θα αντιστοιχεί σε 1,20 ευρώ. Ανάλογα, αν ένας καφές κοστίζει 2,50 ευρώ, η μείωση του ΦΠΑ θα τον οδηγήσει στα 2,30 ευρώ,

Τέλος, στα εισητήρια των κινηματογράφων προβλέπεται μείωση της τιμής κατά 0,50 ευρώ. Κατά συνέπεια, αν ένα εισιτήριο κοστίζει 6 ευρώ, η μείωση της τιμής θα το οδηγήσει στα 5,50 ευρώ.