Βρούτσης: Διαπιστώσαμε το πρόβλημα και το διορθώσαμε- Μέγιστη η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ- Σκουρλέτης: Παραιτήσου

Συνολική τοποθέτηση για την πολιτική θύελλα που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες και ώρες γύρω από το πρόσωπό του σχετικά με το θέμα του προγράμματος τηλεκατάρτισης έκανε ο Γιάννης Βρούτσης από το βήμα της Βουλής, ύστερα κι από την απόφαση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκης να αποσύρει το πρόγραμμα.

Ο υπουργός Εργασίας επιχείρησε να κάνει αυτοκριτική αλλά και να αντεπιτεθεί στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό.

Ο κ. Βρούτσης μίλησε για αστοχία, αλλά έδωσε έμφαση και στην παρρησία από την πλευρά του ίδιου και του υπουργείου Εργασίας να αναγνωρίσουν το λάθος τους και πρόσθεσε επίσης πως όλα κινήθηκαν με βάση το θεσμικό πλαίσιο που η κυβέρνηση της ΝΔ  κληρονόμησε από την προηγούμενη.

Απαντώντας στο αίτημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για παραίτησή του από το αξίωμά του τόνισε πως κανένας πιστοποιημένος φορέας δεν αποκλείστηκε και παρέθεσε στη Βουλή στοιχεία αντίστοιχων προγραμμάτων για ανέργους μέσω ΚΕΚ την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας σύγκριση και σχολιάζοντας ότι πρόκειται για λάσπη στον ανεμιστήρα από την Κουμουνδούρου

Ο υπουργός ανέφερε «Ζητάτε την δική μου παραίτηση που είχαμε την τόλμη να διαπιστώσουμε το πρόβλημα να το αλλάξουμε και να το διορθώσουμε. Αυτό λέγεται πολιτική αθλιότητα, πολιτική υποκρισία ρίξατε λάσπη στον ανεμιστήρα η οποία θα γυρίσει πίσω σε σας με τα στοιχεία που σήμερα παρουσίασα. Όλα αυτά τα δεκάδες εκατομμύρια συνεργασίας με τα ΚΕΚ ήταν και τότε τα ίδια ΚΕΚ ήταν τα ίδια voucher ήταν. Υποκρισία ντροπή και αθλιότητα καλούνται να απαντήσουν» ήταν τα λόγια του και συμπλήρωσε «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατακεραύνωνε τα ΚΕΚ. Ποιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Σας παραθέτω τα ακόλουθα στοιχεία:

10 Ιουνίου 2019 κατάρτιση ανέργων περίοδος ΣΥΡΙΖΑ Αχτσιόγλου-Χαρίτσης 48.900.000 €
19 Σεπτεμβρίου 2016 κατάρτιση ανέργων ποσό 89 εκατομμύρια € ΣΥΡΙΖΑ Χαρίτσης
15 Νοεμβρίου 2018 κατάρτιση ανέργων Χαρίτσης -Αχτσιόγλου ΣΥΡΙΖΑ 17 εκατομμύρια €
30 Ιανουαρίου 2019 κατάρτιση ανέργων 49 εκατομμύρια €
20 Νοεμβρίου 2018 πρόγραμμα αναβάθμισης ψηφιακών δεξιοτήτων και κατάρτισης ανέργων 23.829.000 €
10 Απριλίου 2019 άλλο πρόγραμμα κατάρτισης προεκλογικά 39 εκατομμύρια €» ήταν τα στοιχεία που ανέφερε.

 Ο υπουργός Εργασίας παραδέχθηκε ότι Δεν υπήρξε χρόνος και ότι η κυβέρνηση δεν διεκδικεί το αλάθητο και το τέλειο «Όλα έγιναν σε χρόνο μηδέν κινηθήκαμε στη βάση ενός προγράμματος για να στηρίξουμε τους επιστήμονες. Ακολουθήσαμε μέσα στον ελάχιστο χρόνο για να τρέξει το πρόγραμμα αυτό που παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ , το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ αυτό παραλάβαμε και πάνω σε αυτό κινηθήκαμε» σημείωσε και συμπλήρωσε ακόμα «στην πορεία των πραγμάτων είδαμε ότι η ποιότητα των προγραμμάτων δεν πήγαινε καλά δεν ήταν του επιπέδου που εμείς θέλαμε σε μία τηλεκπαίδευση των επιστημόνων και είχαμε την τόλμη και χθες να πούμε ότι αυτό το θέμα με αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αποσύρεται και το κάναμε πράξη και αυτό λέγεται πολιτική γενναιότητα και εντιμότητα. Στην πολιτική πρέπει να έχεις και το θάρρος όταν παίρνεις μία απόφαση και δεν πάει καλά να μη λες πήρα μια απόφαση και προχωράω αλλά να το παίρνεις πίσω και να το βελτιώνεις», κατέληξε στην τοποθέτησή του.

Στον αντίποδα, ο Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε από τη Βουλή την αποπομπή του κ. Βρούτση από το υπουργείο Εργασίας.

Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την υπόθεση των voucher μίλησε για μια επιχείρηση αρπαχτής εκ μέρους της κυβέρνησης

«Αντί λοιπόν σήμερα με κατεβασμένα τα μάτια και το κεφάλι να απολογηθούν για αυτή την περίπτωση πατεντάτης αρπαχτής και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος έρχονται και εγκαλούν ποιους; Αυτοί οι οποίοι με τους συγγενείς τους έστησαν αυτή την υπόθεση; Το πρόβλημα δεν είναι η κατάρτιση, η κατάρτιση υπήρχε στην Ελλάδα, γίνεται σε όλη την Ευρώπη προκειμένου να υπάρχουν κάποια χρήματα από το ΕΣΠΑ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξευτέλισε τους δημιουργούς του και αυτούς που το εμπνεύστηκαν.

Είναι πραγματικά λυπηρό αυτό που συμβαίνει και δεν είναι το μόνο ακραίο. Είδαμε τα 11 εκατομμύρια να δίνονται για λόγους επικοινωνιακούς, να εξαγοράζεται η πληροφόρηση, να διπλασιάζονται οι αμοιβές για τις ιδιωτικές ΜΕΘ. Δόθηκαν ακατάλληλες μάσκες στους γιατρούς και αυτό αποσιωπήθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης γιατί φαίνεται ότι τα 11 εκατομμύρια αρκούσαν για να πάνε στην άκρη αυτές οι ειδήσεις», δήλωσε επί λέξει και τόνισε ακόμα ότι η κατάργηση του προγράμματος θα πρέπει να συνοδευτεί απαραίτητα με την παραίτηση του υπουργού Εργασίας, ειδάλλως η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα αναλάβει μεγάλες ευθύνες «είναι κάτι που θα σας συνοδεύει και το επόμενο διάστημα», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.