Πολ Κρούγκμαν: Ίσως χρειαστούν 4-5 τρις για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας

Μια «τεράστια δημοσιονομική ωρολογιακή βόμβα» που ενδέχεται να διαρήξει τα θεμέλια της αμερικανικής οικονομίας βλέπει ο διάσημος οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν.

Μιλώντας στο Business Insider, ο νομπελίστας οικονομολόγος υπογράμμισε ότι χωρίς ένα νέο πακέτο διάσωσης από τον Ντόναλντ Τραμπ και το Κογκρέσο, είναι πιθανό να υπάρξουν μαζικές απολύσεις κρατικών υπαλλήλων και περικοπές των επιδομάτων ανεργίας. Μάλιστα εκτίμησε ότι είναι πιθανό να απαιτηθούν 4-5 τρισ. δολάρια.

Αναφερόμενος στο θέμα, είπε: «Πρωτίστως πρόκειται για ένα γιγάντιο πακέτο ανακουφιστικού χαρακτήρα, που δυστυχώς, παρά το μέγεθός του, πιθανώς δεν θα είναι αρκετά μεγάλο. Περίπου το 20%-25% της οικονομίας θα κατεβάσει ρολά για παρατεταμένη περίοδο. Προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε τα απωλεσθέντα εισοδήματα των ανθρώπων, αλλά όχι στο 100%. Έχουμε μια οικονομία της τάξης των 20 τρισ. δολαρίων ετησίως, άρα ίσως χρειαστούν 4-5 τρισ. δολάρια».

Κατόπιν, ο ίδιος επέκρινε την καθυστερημένη ανάληψη δράσης του Αμερικανού Προέδρου κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, σημειώνοντας: «Είμαστε πολύ πίσω. Ήταν ήδη προφανές από τον Ιανουάριο ότι η κατάσταση αυτή είναι υψηλότατου κινδύνου κι έπρεπε να προχωρήσουμε σε μαζική διενέργεια εξετάσεων, να λάβουμε μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, όλα αυτά που συμβάλλουν στον περιορισμό της επιδημίας. Κι ακόμη και τώρα δεν κάνουμε όλα αυτά που κάνει κάποιος όταν αντιμετωπίζει μια έκτακτη κατάσταση, δηλαδή κρατικοποίηση της παραγωγής ουσιώδους εξοπλισμού, όπως οι αναπνευστήρες. Η άρνηση παραδοχής του προβλήματος του κορωνοϊού, που είναι κατά βάση το ίδιο με την άρνηση της κλιματικής αλλαγής, ήταν κρίσιμη, και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να πεθάνουν άδικα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σ’ αυτή τη χώρα».

Τέλος, ο Κρούγκμαν επισήμανε πως οι συνέπειες του ιού στην οικονομία θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. «Πολλή από την οικονομική στήριξη που παρέχουμε τώρα θα τελειώσει την ώρα που θα ελπίζουμε να αρχίσει να αναρρώνει η οικονομία. Πραγματικά ανησυχώ ότι οι οικονομικές επιπτώσεις ίσως διαρκέσουν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι νομίζει ο κόσμος», είπε χαρακτηριστικά.