Κόντε: «Πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο ζωής μας» | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Κόντε: «Πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο ζωής μας»

Την κρισιμότητα των στιγμών που αντιμετωπίζει η Ιταλία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού περιέγραψε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Τζουζέπε Κόντε.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο Κόντε είπε, αρχικά: «Αντιμετωπίζουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της αβασίλευτης Δημοκρατίας μας. Πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο ζωής μας και το μοντέλο ανάπτυξης».

Αναφορικά με τις κατηγορίες προς την κυβέρνηση από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα για ελλειπή ενημέρωση του Κοινοβουλίου, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνησή του πληροφορεί διαρκώς το κοινοβούλιο για τις αποφάσεις της», συμπληρώνοντας πως «η κυβερνητική συμμαχία ακούει πάντα με μεγάλη προσοχή τις συμβουλές της βουλής και της Γερουσίας, κάτι που θα γίνει ακόμη εμφανέστερο με την έναρξη της λεγόμενης δεύτερης φάσης, από τις 4 Μαΐου». 

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας, ο Κόντε είπε «πρέπει να επανεκκινηθεί με τον καταλληλότερο τρόπο, διότι ένα ξεκίνημα χωρίς βαθμιαίο προγραμματισμό μπορεί να οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων». Ταυτόχρονα, προανήγγειλε μείωση του ΑΕΠ κατά 8%, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να συρρικνωθεί ακόμα και κατά 10,4%, σε περίπτωση μη υποχώρησης του κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή, το 2021 προβλέπεται αύξηση κατά 4,1%.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας είπε ότι σε περίπτωση μείωσης των κρουσμάτων κατά το διάστημα 4-18 Μαΐου, η κυβέρνηση προτίθεται να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα.

Ακόμα, προανήγγειλε την παροχή μιας μορφής «μπόνους» προς τις πιο ευάλωτες οικονομικά οικογένειες για διανυκτερεύσεις σε διάφορα θέρετρα της χώρας, με στόχο την στήριξη του τουριστικού κλάδου.