Κίνα: Παραμένει στη φυλακή ο Γκούι Μινχάι

Παραμένει στις κινεζικές φυλακές ο κινεζικής καταγωγής Σουηδός, Γκούι Μίνχαϊ, ενάμισι μήνα μετά την καταδίκη του σε 10 χρόνια κάθειρξη.

Το ιστορικό

Ο Γκούι Μίνχαϊ, Σουηδός πολίτης με κινεζικές ρίζες, εργαζόταν για λογαριασμό εκδοτικού οίκου στο ημι-αυτόνομο Χονγκ Κονγκ. Μια αποκάλυψη για την ζωή Κινέζων αξιωματούχων ήταν ικανά να οδηγήσουν στη σύλληψή του μαζί με άλλους τέσσερις συναδέλφους του το 2015. Ο λόγος ήταν η δημοσίευση απόρρητων πληροφοριών προς το εξωτερικό.

Παρά το ότι οι συνάδελφοί του αθωώθηκαν, ο ίδιος καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 σε 10ετή φυλάκιση για το αδίκημα της δημοσίευσης πληροφοριών στο εξωτερικό. 

Η υπόθεση έχει επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ Σουηδίας και Κίνας.

Από το κινεζικό ΥΠΕΞ έχει γίνει γνωστό ότι τα δικαιώματα του φυλακισθέντα έγιναν σεβαστά. Ταυτόχρονα, σε ερώτηση για το αν η σουηδικές αρχές έχουν επικοινωνία με τον ίδιο, το αρμόδιο Υπουργείο απάντησε ότι έχουν ανασταλεί λόγω του κορωνοϊού.

Από την πλευρά της, η Στοκχόλμη ζητά την απελευθέρωση του Γκούι. Συγκεκριμένα, η Σουηδή ΥΠΕΞ, Αν Λίντε, έχει δηλώσει: «Πάντα ήμασταν ξεκάθαροι στο αίτημά μας ότι ο Γκούι Μίνχαϊ πρέπει να αφεθεί ελεύθερος ώστε να μπορέσει να επανενωθεί με την κόρη του, την οικογένειά του και το αίτημα αυτό παραμένει. Φυσικά ζητάμε άμεση πρόσβαση στον Σουηδό πολίτη μας ώστε να του προσφέρουμε την προξενική υποστήριξη που δικαιούται».

Με την υπόθεση να μένει «παγωμένη» λόγω του ιού, η διεθνής κοινότητα αναμένει την κατάληξη με ενδιαφέρον.