Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Η Γερμανία ενεργεί παρόμοια με τις ΗΠΑ | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Η Γερμανία ενεργεί παρόμοια με τις ΗΠΑ

Την δυσαρέσκειά του με τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τις συνέπειες από την εξάπλωση του κορωνοϊού εξέφρασε ο πρώην ΥΠΕΞ της Γερμανίας και Πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να επικρίνει τόσο την γερμανική κυβέρνηση όσο και τον Λευκό Οίκο για την στάση τους.

Αναφερόμενος στην έκβαση των συζητήσεων μεταξύ των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ για την έκδοση κορωνο-ομολόγου, ο κ. Γκάμπριελ ανέφερε: «Προφανώς έχουμε (μόνο μια) Ευρωπαϊκή Ένωση των καλών εποχών, διότι απέτυχε πλήρως στην αντιμετώπιση τη μεγαλύτερης δοκιμασίας από την ίδρυσή της».

Κατόπιν, ο ίδιος έστρεψε τα βέλη του προς την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με την διαχείριση της κρίσης, σημειώνοντας, αρχικά: «Το χειρότερο ασφαλώς συνέβη ήδη στην αρχή, όταν ακόμα και εμείς οι Γερμανοί δεν ήμασταν διατεθειμένοι να παράσχουμε βοήθεια εκεί όπου οι άνθρωποι ήδη κατέρρεαν σωρηδόν και πέθαιναν, δηλαδή στην Βόρεια Ιταλία».

Επιπλέον, έθεσε το ερώτημα «εάν θα ήταν τόσο τρομερό για την Γερμανία αντί για 156 δισ. ευρώ νέου δημόσιου χρέους να έχει εγγράψει στον γερμανικό προϋπολογισμό 166 δισ. ευρώ και στη συνέχεια να έχει δώσει τα 10 δισεκατομμύρια στους Ιταλούς και τους Ισπανούς ως πρώτη βοήθεια» και πρόσθεσε: «Οι χώρες αυτές θα μας ήταν πιθανόν ευγνώμονες για 100 χρόνια αν το είχαμε κάνει. Τώρα θα θυμούνται ότι δεν ήταν οι γειτονικοί τους λαοί που τους βοηθούν, αλλά οι Κινέζοι».

Ακόμα, υπογράμμισε πως «η Γερμανία δίνει την εντύπωση ότι ενεργεί με τον ίδιο τρόπο όπως η Αμερική, και μάλιστα όχι μόνο εμείς στην Γερμανία, αλλά και κάθε ευρωπαϊκή χώρα, ότι δηλαδή ισχύει το σύνθημα “Πρώτα το έθνος μας”. Ότι σκεφτόμαστε τον εαυτό μας, όχι τους γείτονές μας».

Τέλος, στράφηκε και κατά της στάσης των ΗΠΑ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Φανταστείτε να είχαμε έναν Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίο θα έβγαζε ένα λόγο και θα έλεγε: Διαθέτουμε τώρα ολόκληρη τη δύναμη της Αμερικής για την κατασκευή ιατρικών προϊόντων, αναπνευστικών συσκευών, των βοηθητικών υλικών – για τον δικό μας λαό, αλλά και για όλους όσους χρειάζονται βοήθεια. Τι μήνυμα θα ήταν αυτό από την παλιά μεγάλη δυτική ηγετική δύναμη, την Αμερική! Αντ ‘αυτού, μπορούμε να δούμε σήμερα πώς αναλώνονται οι δύο μεγάλες χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, σε θεωρίες συνωμοσίας».