Κορωνοϊός-Ουγγαρία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης επ' αόριστον κηρύσσει ο Όρμπαν | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Κορωνοϊός-Ουγγαρία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης επ’ αόριστον κηρύσσει ο Όρμπαν

Μετάθεση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης επ’ αόριστον με πρόσχημα τον κορωνοϊό κήρυξε ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει με άνετη πλειοψηφία από το κοινοβούλιο, εκεί όπου η κυριαρχία του κόμματος Fidesz είναι ευρεία.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει την αναστολή της ισχύος του νόμου μέσω διαταγμάτων. Επιπλέον, οι κυβερνητικές εγκύκλιοι αποκτούν μεγαλύτερη ισχύ από την σημερινή. Μιλώντας για όσα πρόκειται να ψηφιστούν, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ζουντίτ Βάργκα, επισήμανε: «Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού. Το νομοσχέδιο εντάσσεται θαυμάσια».

Από την δημόσια συζήτηση που διεξάγεται δεν έλειψαν τα «βέλη» προς την αντιπολίτευση, η οποία κατηγορείται για «προδοσία». Μάλιστα, έχει ειπωθεί ότι τάσσεται «με το μέρος του ιού».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Όρμπαν επικρίνεται για τους χειρισμούς της. Στο πρόσφατο παρελθόν είχε επικριθεί για παρεμπόδιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, έχοντας δεχθεί επίσημη καταδίκη από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ανάλογη εικόνα επικρατεί στα ΜΜΕ, η ανεξαρτησία των οποίων έχει δεχθεί πλήγματα.