Κορωνοϊός: Αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ

Την αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ λόγω της έκτακτης κατάστασης που δημιουργεί ο κορωνοϊός ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το μέτρο θα επιτρέψει σε όλα τα κράτη-μέλη να διαθέσουν πόρους για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού.

Σε μήνυμά της στο Twitter η κ. φον ντερ Λάιεν έγραψε: «Σήμερα, και αυτό είναι καινούριο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν, ενεργοποιούμε τη γενική ρήτρα διαφυγής”, που επιτρέπει να παρακαμφθούν προσωρινά οι κανόνες. Αυτό σημαίνει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να χορηγήσουν στην οικονομία τους όσους (πόρους) θα χρειαστούν. Χαλαρώνουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες για να τους επιτρέψουμε να το κάνουν».

Η απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί από την τηλεδιάσκεψη που θα έχουν οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ την Δευτέρα.

Επίσης, η κ. φον ντερ Λάιεν υπερθεμάτισε για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε αγορά ομολόγων ύψους 750 δις ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό προστίθεται στη δύναμη πυρός που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη για να στηρίξουμε την οικονομία».

Υπενθυμίζεται ότι οι Βρυξέλλες είχαν εκφράσει την βούληση να παρακαμφθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες λόγω της πραγματικότητας που δημιούργησε ο κορωνοϊός.