Επίθεση Άσαντ κατά Ερντογάν για Ιντλίμπ και μεταναστευτικό

Επίθεση κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Russia 24, ο ηγέτης της χώρας επιτέθηκε, αρχικά, στον Τούρκο Πρόεδρο. «Ο Ερντογάν αποτελεί μέλος μιας συγκυριακής μουσουλμανικής αδερφότητας και γι’ αυτό το λόγο κάνει όσα κάνει. Η έλλειψη σαφήνειας και τα ατελείωτα ψέματα σε όσα λέει, αποτελεί μέρος της φύσης αυτής της αδελφότητας. Για τη μουσουλμανική αδελφότητα, η πίστη δεν είναι μια πηγή καλού, αλλά σχετίζεται με τη βία. Αυτή είναι η αρχή τους».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ιντλίμπ, ο ίδιος επισήμανε τα εξής: «Δεν κάναμε τίποτα ενάντια στους Τούρκους και δεν υποστηρίζουμε καμία εχθρική δύναμη προς αυτούς. Τους θεωρούσαμε αδέρφια και γείτονες. Χωρίς τη γενικευμένη συνειδητοποίηση του συριακού λαού, πως αυτά που συμβαίνουν στα εδάφη μας, αποτελούν προϊόν συνομωσίας της Δύσης, τότε η Συρία θα είχε χαθεί ή καταστραφεί πολύ γρήγορα. Αυτή η πραγματικότητα, έχει προκαλέσει εθνική ενότητα, παρά ις διαφορετικές πολιτικές, πολιτισμικές, κοινωνικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις υπάρχουν μεταξύ διαφόρων ομάδων. Σημαντικός παράγων για την επιτυχία μας, είναι η ετοιμότητα του συριακού λαού να θυσιαστεί».

Παράλληλα, ο Άσαντ εξήρε τη Ρωσία και το Ιράν για την συμβολή τους προς την συριακή κυβέρνηση.

Επιπλέον, κατέστησε σαφή την θέση της Δαμασκού για την Ιντλίμπ, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στις ΗΠΑ για την πολιτική τους στη Μέση Ανατολή. «Το πρώτο πράγμα που κάνουμε στα εδάφη που απελευθερώνουμε από τους τρομοκράτες, είναι να επαναφέρουμε τις υποδομές και να επιτρέπουμε, έτσι, στους ντόπιους να επιστρέφουν στα μέρη τους. Υπάρχει καθεστώς στη Συρία που κυβερνά. Δεν παραδιδόμαστε σε δυτικές απειλές και επιθυμίες. Οι περισσότερες αραβικές χώρες, έχουν διατηρήσει τις σχέσεις τους με τη Συρία, όμως δεν το παραδέχονται, επειδή φοβούνται και πιέζονται. Οι πιέσεις της Δύσης και των Αμερικανών, κατά κύριο λόγο, ήταν πολύ μεγάλη σε αυτές τις χώρες. Όλο το στρατιωτικό ενδιαφέρον βρίσκεται τώρα στο Ιντλίμπ και γι’ αυτό ο Ερντογάν έχει επικεντρωθεί εκεί, λαμβάνοντας οδηγίες από τους Αμερικανούς. Οι Αμερικανοί είναι κατακτητές και ενδιαφέρονται για τα πετρέλαιά μας. Όσο για το deal του αιώνα που πρότεινε ο Τραμπ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, έγινε τη δεδομένη στιγμή με το βλέμμα στις αμερικανικές εκλογές», είπε ο Σύριος Πρόεδρος. 

Τέλος, επιτέθηκε στην Τουρκία για το μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι η Άγκυρα «έχει αρχίσει να στέλνει το δεύτερο κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη, για να την εκβιάσει».