Πέτσας: Μεγάλη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Πέτσας: Μεγάλη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διαβεβαίωσε ότι το γεγονός ότι δεν υπήρξε στον Προϋπολογισμό του 2020 μια μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει. “Θα γίνει και μάλιστα θα είναι και μεγάλη. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης μέχρι το τέλος της θητείας αυτής της Κυβέρνησης”, ανέφερε.

 

Ο Πρωθυπουργός έχει βάλει στον δημόσιο διάλογο μια πολύ σημαντική φράση: ότι τα καλά νέα θα ανακοινώνονται σταδιακά. Άρα, το γεγονός ότι δεν υπήρξε στον Προϋπολογισμό του 2020 μια μείωση, για παράδειγμα, της εισφοράς αλληλεγγύης, δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει. Θα γίνει και μάλιστα θα είναι και μεγάλη. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης μέχρι το τέλος της θητείας αυτής της Κυβέρνησης. Αλλά βλέπουμε ότι υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο να έρθει πιο κοντά η κατάργηση. Θα γίνει μάλλον προς το δεύτερο εξάμηνο, γιατί πρέπει να ξέρουμε τι δημοσιονομικό χώρο έχουμε  και θα το ξέρουμε από τον Απρίλιο. Σε ό,τι αφορά το τέλος επιτηδεύματος έχουμε δεσμευτεί ότι θα αρχίσει η μείωσή του, με σκοπό να έχει καταργηθεί και αυτό μέχρι το τέλος της θητείας μας. Έχουμε δεσμευτεί, επίσης ότι θα γίνει μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 1/7/20.

Διεκδικούμε δημοσιονομικό χώρο από τρεις πηγές και το έχουμε θέσει ήδη στο τραπέζι. Για φέτος διεκδικούμε δημοσιονομικό χώρο από την αλλαγή της χρήσης των ANFAs και SNPs, των κερδών δηλαδή των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες. Είναι μεγάλο ποσό αυτό, είναι περίπου 1,2 δισ.  Μιλάμε, επίσης, για μια αλλαγή της καταγραφής των δαπανών για τις μεταναστευτικές ροές, ώστε να εξαιρούνται από τον στόχο του πλεονάσματος. Σε συμφωνία με τους εταίρους μας, οι δαπάνες που γίνονται για το προσφυγικό -μεταναστευτικό να μην λαμβάνονται υπόψη στον στόχο του πλεονάσματος. Και τρίτη πηγή είναι ο λεγόμενος “μηχανισμός εξομάλυνσης”, δηλαδή από την υπέρβαση του στόχου 3,5% που καταγράφηκε το 2019 -και πιστεύουμε ότι είναι αρκετή μεγάλη- ένα μέρος της ή το μεγαλύτερό της μέρος να χρησιμοποιηθεί το 2020 για μειώσεις φόρων, σε συνεννόηση πάντα με τους εταίρους μας. Δεν αιφνιδιάζουμε κανέναν. Για το 2021, έχουμε πει ότι θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.