Μερτς: Ήμουν υπέρ του σχεδίου Σόιμπλε για την Ελλάδα το 2015 | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Μερτς: Ήμουν υπέρ του σχεδίου Σόιμπλε για την Ελλάδα το 2015

Υπέρ του σχεδίου Σόιμπλε για διακοπή της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα το 2015 τάχθηκε ο υποψήφιος για την προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών στην Γερμανία, Φρίντριχ Μερτς.

Αρχικά, ο κ. Μερτς εξέφρασε την διαφωνία του με την νυν πολιτική της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική, σημειώνοντας: «Δεν έκρυψα ποτέ ότι θεωρώ την πολιτική της ΕΚΤ ως άξια κριτικής, με όλο τον σεβασμό προς την ανεξαρτησία της. Όμως η επανεκκίνηση του προγράμματος επαναγοράς τον προηγούμενο χρόνο, κατά την άποψή μου έγινε δικαίως αφορμή και στο εσωτερικό της ΕΚΤ για αρκετά σφοδρή κριτική».

Κατόπιν υπερασπίστηκε την γραμμή του πρώην Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για την Ελλάδα. «Τον Μάιο του 2015 -δεν είμαι απόλυτα σίγουρος εάν η ημερομηνία είναι σωστή- θεώρησα σωστή την απόφαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών να μη συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας. Υπήρχε μία ομόφωνη απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, τότε ήταν ακόμα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Αυτή (την απόφαση) την ανακάλεσαν μετά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αλλά την θεωρούσα τότε σωστή», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, επεισήμανε ότι ανάλογη στάση θα υιοθετούσε ακόμη και σήμερα, τονίζοντας πως «σε περίπτωση επανάληψης όμως θα έβλεπα τον εαυτό μου μάλλον στο πλευρό των υπουργών Οικονομικών, παρά των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων».