Μ. Ανατολή: Επιφυλακτική η Γαλλία απέναντι στο σχέδιο Τραμπ

Επιφυλάξεις απέναντι στο σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Μέση Ανατολή εκφράζει η Γαλλία.

Σε συνέντευξη που έδωσε σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν, δήλωσε, αρχικά, ότι η Γαλλία τάσσεται υπέρ της δημιουργίας δύο κρατών, ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού. «Υπάρχει ένα πλαίσιο που είναι το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπάρχει ένας σκοπός, είναι η ύπαρξη δύο κρατών, με ασφάλεια του ενός σε σχέση με το άλλο, με αναγνωρισμένα διεθνώς σύνορα, δύο αληθινά κράτη με το σύνολο των αρμοδιοτήτων που συνδέονται με ένα κράτος αλλά και με το σύνολο της δημογραφικής και φυσικής πραγματικότητας που συνδέεται με ένα κράτος», δήλωσε ο κ. Λε Ντριάν.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «στην παρούσα κατάσταση, οι μονομερείς πρωτοβουλίες δεν είναι αυτόματα αποτελεσματικές, άρα έχουμε ερωτήσεις, επιφυλάξεις σε σχέση με αυτή την κατάσταση».

Ταυτόχρονα, ο ίδιος σημείωσε ότι το Παρίσι τάσσεται υπέρ της πρωτοβουλίας του Τραμπ για το μεσανατολικό αλλά δεν συμμερίζεται το αποτέλεσμα των συζητήσεων.

Ακόμα, ο Γάλλος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η χώρα του συμφωνεί με την θέση της Παλαιστινιακής Αρχής για διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το σχέδιο του Προέδρου των ΗΠΑ προβλέπει την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, με τους Παλαιστίνιους να εναντιώνονται προς το σχέδιο που προτάθηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης Τραμπ-Νετανιάχου πριν από μερικές ημέρες.