ΗΠΑ: Προβάδισμα του Μπάτιγκιγκ στην Αϊόβα στη μάχη των Δημοκρατικών | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

ΗΠΑ: Προβάδισμα του Μπάτιγκιγκ στην Αϊόβα στη μάχη των Δημοκρατικών

Μια σημαντική έκπληξη φαίνεται να σημειώνεται στις προκριματικές εκλογές με φόντο το χρίσμα του επικεφαλής των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Στην πρώτη εκλογική διαδικασία του κόμματος στην Αïόβα και με καταμετρημένο το 71% των ψήφων, ο Πιτ Μπάτιγκιγκ έρχεται πρώτος με 26,8%, αφήνοντας δεύτερο τον Μπέρνι Σάντερς με ποσοστό 25,2%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελίζαμπεθ Γουόρεν με 18,4%, ενώ πιο κάτω βρίσκεται ο πρώην Αντιπρόεδρος της χώρας επί Μπαράκ Ομπάμα, Τζο Μπάιντεν, με 15,4%.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ανατρέπουν τα προγνωστικά, που έδειχναν τον αριστερό Μπέρνι Σάντερς να προηγείται με βραχεία κεφαλή έναντι του Τζο Μπάιντεν.

Μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, ο Πιτ Μπάτιγκιγκ μίλησε για μια «εκπληκτική νίκη», δηλώνοντας: «Αυτή η εκστρατεία άρχισε πριν από έναν χρόνο με τέσσερις υπάλληλους, με ένα άγνωστο όνομα, χωρίς χρήματα, αλλά με μια μεγάλη ιδέα. Το γεγονός ότι αυτή η εκστρατεία τέθηκε επικεφαλής στην κούρσα για την αντικατάσταση του σημερινού προέδρου (…) είναι μια εκπληκτική νίκη».

Πάντως η διαφορά Μπάτιγκιγκ-Σάντερς αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.