Τραμπ: Ρεαλιστική λύση δύο κρατών στην Μ. Ανατολή

Το σχέδιο για την εξασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής παρουσίασε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Τραμπ έκανε λόγο για την δημιουργία «δύο κρατών», ενός παλαιστινιακού που θα έχει ως προαπαιτούμενο την «απόρριψη της τρομοκρατίας» και του Ισραήλ, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Όπως είπε, «το όραμά μου είναι μια ευνοϊκή ευκαιρία και για τις δύο πλευρές, μια ρεαλιστική λύση δύο κρατών που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ένα παλαιστινιακό κράτος για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η τρομοκρατία δεν έχει θέση σε όποια μελλοντική προοπτική, προσθέτοντας ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ θα μπορούσε να είναι η πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης.

Ακόμα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Παλαιστιναικής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, στην οποία περιγράφει ότι το σχέδιο συνιστά την μόνη ρεαλιστική προσέγγιση για την δημιουργία ενός κράτους για τους Παλαιστινίους.

Τέλος, κάλεσε τα μουσουλμανικά κράτη να αποδεχθούν την λύση, σημειώνοντας ότι δεν θα ήταν καλά να επαναλάβουν «το λάθος του 1948».