Πελόζι: Άμεση ενημέρωση του Κογκρέσου για το χτύπημα κατά του Σουλεϊμανί

Πλήρη ενημέρωση του Κογκρέσου για την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να δώσει εντολή για χτύπημα κατά του Κασέμ Σουλεïμανί ζήτησε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε διαβιβάσει ειδοποίηση στο Κογκρέσο για την επίθεση εναντίον του πρώην ηγέτη των Φρουρών της Επανάστασης.

«Ως Πρόεδρος της Βουλής, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς την κυβέρνηση για άμεση, εμπεριστατωμένη ενημέρωση του Κογκρέσου στο σύνολό του σχετικά με τη στρατιωτική δέσμευση που αφορά το Ιράν και τα επόμενα βήματα που εξετάζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πελόζι.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «αυτό το έγγραφο προκαλεί σοβαρές και επείγουσες ερωτήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, τον τρόπο και την αιτιολόγηση της απόφασης της κυβέρνησης να διεξαγάγει εχθροπραξίες εναντίον του Ιράν»

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, επιβεβαίωσε την αποστολή της επιστολής, τονίζοντας ότι το χτύπημα είχε την απαραίτητη νομική βάση.

Επιπλέον, ερωτηματικά για την ενέργεια θέτουν δύο υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020, ο Μπέρνι Σάντερς και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

Ειδικότερα, ο κ. Σάντερς υπογράμμισε ότι το Κογκρέσο οφείλει να εμποδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ από το να οδηγήσει την χώρα σ’ έναν «ατέρμονο πόλεμο», ενώ η κ. Γουόρεν τόνισε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος «δεν έχει κανένα σχέδιο».