Όταν τα επιχειρήματα υπέρ τών αμβλώσεων αναιρούν την εκστρατεία κατά του AIDS | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Όταν τα επιχειρήματα υπέρ τών αμβλώσεων αναιρούν την εκστρατεία κατά του AIDS

Εξαιρώντας τις αμβλώσεις σε περίπτωση βιασμού ή θέμα υγείας εμβρύου και μητέρας, αρκετά επιχειρήματα υπέρ των αμβλώσεων, πολλές φορές μπορεί να είναι ανεύθυνα και αναιρούν εκείνα κατά των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Δύο τέτοια επιχειρήματα τα οποία μπορούν να θεωρηθούν ανεύθυνα και ακούγονται συχνά, ειδικά από άτομα νεότερης ηλικίας, είναι ότι η γυναίκα έχει το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει με το σώμα της και ότι τα μέτρα αντισύλληψης είναι ακριβά. Αυτές οι δύο απόψεις είναι άκρως αντίθετες με την εκστρατεία κατά του AIDS.

Πράξη και επαφή κοινή. Η ευθύνη ίδια! Όταν μαχόμαστε κατά του AIDS με βασικά επιχειρήματα τις προφυλάξεις και την υπεύθυνη σεξουαλική ζωή, δεν μπορούμε να τα αναιρούμε όταν αναφερόμαστε στις αμβλώσεις.

Το προφυλακτικό είναι ακριβό, η άμβλωση πολύ ακριβότερη! Η γυναίκα έχει το δικαίωμα να χειρίζεται όπως θέλει το σώμα της και να έχει σεξουαλική ελευθερία. Η υπευθυνότητα, η προστασία και η πρόληψη όμως πρέπει να έχουν την ίδια βαρύτητα και προτεραιότητα είτε αναφερόμαστε στην ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είτε στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Προφανώς, είναι αυτονόητο το δικαίωμα της γυναίκας, τον 21ο αιώνα, στην άμβλωση. Είναι μια μάχη που κερδήθηκε σκληρά.

Θα πρέπει όμως να μας προβληματίζουν οι συχνές περιπτώσεις ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης κυρίως εκτός μόνιμης και σταθερής σχέσης, λόγω μέτρων προφύλαξης που δεν πάρθηκαν και αντιμετώπιση της με ελαφρότητα.

Μάριος Λουκάς