Μηταράκης: Αυξήσεις στις συντάξεις μετά από δέκα χρόνια

Την δέσμευση της κυβέρνησης να αυξήσει τις συντάξεις για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια ανέφερε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Μηταράκης είπε, αρχικά, ότι «το 2020 θα είναι η πρώτη χρονιά, έπειτα από 10 χρόνια, που οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αυξήσει τις συντάξεις, ανταποκρινόμενη στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ενώ από εδώ και πέρα η ροπή για το ύψος των συντάξεων θα είναι μόνο θετική».

Παράλληλα, σε αναφορά για την δίκη για το θέμα των αναδρομικών που ξεκίνησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σημείωσε πως «είναι αγωγές εναντίον του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και εμείς αποφασίσαμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία και να πάμε το ΣτΕ σε μία πιλοτική δίκη. Αυτό το κάναμε, γιατί υπάρχουν, αυτήν τη στιγμή, περίπου 6.000 εκκρεμείς υποθέσεις, ενώ πολλές φορές βγαίνουν και αντίθετες αποφάσεις μεταξύ διαφορετικών δικαστηρίων και συνθέσεων. Αποτέλεσμα είναι οι συνταξιούχοι να έχουν πλήρη αβεβαιότητα στο τι συμβαίνει με τα αναδρομικά και θα έπρεπε να περιμένουν ίσως και πολλά χρόνια ακόμα, μέχρι να ξεκαθαρίσουν όλες αυτές οι υποθέσεις».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι «είναι μία δίκη που θα διευκολύνει και τον ΕΦΚΑ και τους συνταξιούχους. Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την περιπέτεια, η οποία έχει κρατήσει πάρα πολλά χρόνια. Ζητάμε από το ΣτΕ να μας δώσει μία ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τις οφειλές των παλιών υποθέσεων για το ελληνικό Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ».

Τέλος, για τα αναδρομικά που χρονολογούνται από το νόμο Κατρούγκαλου, επεσήμανε πως «η θέση της κυβέρνησης είναι πως θα νομοθετήσουμε στις αρχές του 2020 και ο νέος ασφαλιστικός νόμος θα έχει αναδρομική ισχύ από την 4η Οκτωβρίου 2019, την ημέρα έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ».