Μέχρι και αύριο σε δημόσια διαβούλευση ο νέος εκλογικός νόμος | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Μέχρι και αύριο σε δημόσια διαβούλευση ο νέος εκλογικός νόμος

Μέχρι και αύριο το μεσημέρι έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο opengov.gr ο νέος εκλογικός νόμος (σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή Βουλευτών).

Ο αρμόδιος υπουργός, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος ανέφερε σε σχετική δήλωσή του 

«Το προτεινόμενο νομοσχέδιο εισάγει νέο εκλογικό σύστημα για την εκλογή της Εθνικής Αντιπροσωπείας, βασικό γνώρισμα του οποίου είναι η κοινή συνισταμένη ανάμεσα στην αναλογικότητα εκπροσώπησης που δίνεται με την λαϊκή εντολή, την εκλογική δύναμη των κομμάτων και την κυβερνητική σταθερότητα. Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός και οικονομικός εταίρος καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος», τόνισε.

Οι βασικές αρχές του περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το όριο του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) επί των έγκυρων ψηφοδελτίων που θα πρέπει να συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα για να δικαιούται αρχικά την πριμοδότηση  εδρών.

Την κλιμακωτή πριμοδότηση με έως πενήντα (50) έδρες, εάν ένα κόμμα ξεπερνά το 25% των έγκυρων ψήφων και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους έναν βουλευτή, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.