Ρος: Εύσημα στην Ελλάδα για την πορεία της οικονομίας

Τον εθνουσιασμό του για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Ουίλμπουρ Ρος.

Μιλώντας στο 21o Ετήσιο Επενδυτικό Συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ρος συνεχάρη τη νέα ελληνική κυβέρνηση για τις πορεία της Ελλάδας. «Κανένα από αυτά τα θετικά αποτελέσματα δεν είναι τυχαίο. Όλα αντικατοπτρίζουν τις φιλικές προς την επιχειρηματικότητα πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Ρος έκανε μια σύντομη αναδρομή στην πρόσφατη ιστορία της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι λίγοι θα ανέμεναν μια τόσο μεγάλη ανάκαμψη, ενώ κάλεσε την Αθήνα να μην εγκαταλείψει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, με τον ίδιο να αναφέρει ότι «ποιος θα φανταζόταν ότι το κρατικό χρέος της Ελλάδας θα εμπορευόταν με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό της Ολλανδίας; Ακόμη πιο εκπληκτικό είναι ότι η Ελλάδα δανείζεται τώρα με φθηνότερο επιτόκιο από ό,τι οι ΗΠΑ».

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, είπε χαρακτηριστικά πως «στις αρχές Οκτωβρίου, η Standard and Poor’s αναβάθμισε το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά μία βαθμίδα, από το Β+ στο ΒΒ-, με θετική προοπτική. Πιστεύω ότι, εάν η κυβέρνηση συνεχίσει τις πολιτικές της για την απελευθέρωση της αγοράς, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη μείωση της γραφειοκρατίας των διαδικασιών αδειοδότησης, τη μείωση των φόρων και την εφαρμογή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τον επενδυτικό βαθμό της χώρας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια».

Σχετικά με την ανάπτυξη, ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου είπε ότι θα κινηθεί στο 1,8% το 2019 και στο 2,3% το 2020, ποσοστά ιδιαίτερα θετικά για τα ευρωπαïκά δεδομένα.

Αναφορικά με την ανεργία, επεσήμανε ότι τα ποσοστά έχουν υποχωρήσει ραγδαία, σημειώνοντας ότι «έχει μειωθεί από το ποσοστό ρεκόρ του 28% που είχε καταγραφεί στην κορύφωση της κρίσης στο 16,7% που προβλέπεται για αυτό το έτος. Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό μέσα στα εννέα τελευταία χρόνια. Αν και είναι ακόμη υψηλότερο από ό,τι ήταν πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, το ποσοστό ανεργίας μειώνεται συνεχώς κάθε μήνα και προβλέπεται να μειωθεί στο 15,4% μέσα στο 2020».

Τέλος, για το σχέδιο «Ηρακλής» που στοχεύει στην διαχείριση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, ο κ. Ρος εκτίμησε ότι «θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να απελευθερωθούν από το βάρος αυτό και έτσι θα μπορέσουν να ενεργοποιηθούν προσφέροντας ρευστότητα στην ελληνική οικονομία».