Μηταράκης: Οι τρεις πυλώνες του νέου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον νέο χάρτη στην κοινωνική ασφάλιση αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στον ρ/σ Real FM, ο κ. Μηταράκης ανέφερε, αρχικά, ότι «το νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό σύστημα ασφάλισης θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες, όπως έχει εξαγγείλει προεκλογικά και ο πρωθυπουργός. Στον πρώτο πυλώνα, η κύρια σύνταξη παραμένει δημόσια, υποχρεωτική και αναδιανεμητική, στον δεύτερο πυλώνα η επικουρική σύνταξη κεφαλαιοποιείται και στον τρίτο πυλώνα θα βρίσκεται η επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης».

Δικαιολογώντας το σκεπτικό της πολιτικής, ο αρμόδιος Υφυπουργός τόνισε ότι η συγκεκριμένη πολιτική εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, με στόχο να ανταπεξέλθουν στην δημοσιονομική και δημογραφική κρίση.

Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις, σημείωσε πως στόχος του Υπουργείου είναι η «κεφαλαιοποίηση του συστήματος, με τη δημιουργία ενός ατομικού «κουμπαρά» για τους νέους ασφαλισμένους από την 1 Ιανουαρίου 2021, όπου οι ατομικές εισφορές τους θα συγκεντρώνονται εκεί και, έτσι, η επικουρική σύνταξή τους θα θωρακίζεται απέναντι στους κινδύνους που αναφέρθηκαν».

Σχετικά με τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, ο κ. Μηταράκης κατηγόρησε την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου για εικονική ενοποίηση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, σημειώνοντας: «Δεν υπάρχει αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων, καθώς μόνο για τον ΕΦΚΑ συνεχίζουν να υπάρχουν 23 διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα. Αυτό για όσους εργαζόμενους είχαν διαδοχικές ή παράλληλες συντάξεις είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα, καθώς οι καθυστερήσεις φτάνουν έως και τα τέσσερα χρόνια. Η λύση σε αυτό θα είναι η ψηφιοποίηση και η μετάβαση στον e-ΕΦΚΑ. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε θέσει πολύ αυστηρό στόχο για τον Ιούνιο του 2020, όπου το 1/3 των συντάξεων θα εκδίδονται αυθημερόν και ψηφιακά και το καλοκαίρι του 2021 το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 90%. Το 2020 είναι για εμάς έτος ψηφιακού μετασχηματισμού».