Ερντογάν: Επίσπευση της συμφωνίας με την Λιβύη

Την επιτάχυνση της συμφωνίας της Τουρκίας με την κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη προανήγγειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε διεθνές φόρουμ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο κ. Ερντογάν σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα επιταχύνουμε την διαδικασία ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη. Τους είπαμε ότι είμαστε πάντοτε έτοιμοι να βοηθήσουμε, εάν το χρειαστούν. Από στρατιωτική συνεργασία και συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μέχρι ενέργειες για τα δικαιώματά μας στην θάλασσα: είμαστε έτοιμοι».

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα να αυξηθεί ο αριθμός των drones της Άγκυρας στα Κατεχόμενα.

Στη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης Σάρατζ αναφέρεται εκτενώς η βρετανική εφημερίδα Independent, επισημαίνοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια της Μεσογείου στέλνοντας στρατεύματα στη Λιβύη».

Παράλληλα, η εφημερίδα γράφει ότι «ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διακινδυνεύει μία τεράστια σύγκρουση στη Μεσόγειο, δηλώνοντας ότι θα στείλει ειδικές δυνάμεις και μονάδες επιτελείου στη βορειοαφρικανική χώρα που πλήττεται από συγκρούσεις. Φέρεται να επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ενιαίο στρατηγικό αδιέξοδο με τη συγχώνευση δύο συγκρούσεων ζύμωσης: μία στη Λιβύη και μία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας ενάντια στους Κούρδους στη Βόρεια Συρία εξασθενεί, οι πολιτικές εντάσεις αυξάνονται στο εσωτερικό μέτωπο».

Τέλος, το δημοσίευμα προσθέτει ότι η εκστρατεία του στρατηγού Χαφτάρ «ξεκίνησε με αφορμή τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας που υπέγραψαν η Άγκυρα και η κυβέρνηση της Τρίπολης. Οι δύο πλευρές έχουν καταρτίσει ένα μνημόνιο κατανόησης για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων γεώτρησης στην περιοχή».