Ακάρ: Θα υπερασπιστούμε τους αδελφούς μας στην Λιβύη - Θέλουμε δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου της Κύπρου | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Ακάρ: Θα υπερασπιστούμε τους αδελφούς μας στην Λιβύη – Θέλουμε δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου της Κύπρου

Την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τους Λίβυους αδελφούς της, όπως επίσης και την θέση της Άγκυρας για τον διαμοιρασμό του τουρκικού πλούτου παρέθεσε ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ.

Σε συνέντευξή του στο NTV, ο κ. Ακάρ αναφέρθηκε, αρχικά, στην κατάσταση στη Λιβύη, αναφέροντας πως «με το υπόμνημα (για τη Λιβύη) θα ανατεθούν καθήκοντα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και στο Υπουργείο Άμυνας. “Στο πλαίσιο των προετοιμασιών μας έχει ξεκινήσει η διαδικασία, θα κάνουμε αυτό που πρέπει». 

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι «η Λιβύη είναι φίλη μας, αδελφή μας. Δεν τίθεται θέμα να μείνουμε αδιάφοροι στις επιθέσεις κατά των πολιτών. Εφτασε επιστολή – πρόσκληση στον Πρόεδρό μας, δεν είναι δυνατόν να μείνουμε αδιάφοροι».

Σε ερώτηση για την διαφορετική στάση της Ρωσίας επί του ζητήματος απάντησε ότι παραμένουν οι «καλοί δίαυλοι επικοινωνίας» με την Μόσχα, ενώ για την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει την ενίσχυση των δυνάμεων του Σάρατζ, τόνισε πως πρόκειται για «εθνικό θέμα».

Αναφορικά με τα κοιτάσματα ορυκτού πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ, ο ίδιος υπογράμμισε τα εξής: «Επιθυμούμε τον δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου εκεί. Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Αναμένουμε το συντομότερο οι πλευρές εκεί να σεβαστούν τις εγγυήσεις μας. Ως εγγυήτρια δύναμη εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να τις εκπληρώσουμε. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καθήκον που μας αναλογεί. Θέλουμε ειρήνη, θέλουμε δίκαιο διαμοιρασμό».