Τουρκία: Παρατείνεται η παραλαβή της δεύτερης συστοιχίας των S-400

Παράταση στην παραλαβή της δεύτερης συστοιχίας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 προανήγγειλε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ.

Όπως είπε ο κ. Ντεμίρ, «σχεδιάζουμε ένα χρονοδιάγραμμα για το ερχόμενο έτος. Σε αντίθεση με την πρώτη (παρτίδα), υπάρχει κοινή παραγωγή και μεταφορά τεχνολογίας εδώ. Αυτό ξεπερνάει το «ας το αγοράσουμε γρήγορα και να το εγκαταστήσουμε του πρώτου συστήματος».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «η έννοια της κοινής παραγωγής μπορεί να μεταφέρει το χρονοδιάγραμμα».

Αναφορικά με την πρόταση της Ρωσίας για πώληση των μαχητικών Su-35, ο ίδιος σημείωσε ότι «υπάρχει μια προσφορά και εμείς την αξιολογούμε. Δεν μπορεί να υπάρξει κάτι όπως το «αγοράζουμε αύριο» σε τέτοια ζητήματα. Οι οικονομικές και στρατηγικές πτυχές της προσφοράς θα εξεταστούν, δεν μπορεί να υπάρξει μια άμεση απάντηση».

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας επιδεινώθηκαν μετά την προμήθεια των S-400 της δεύτερης από τη Ρωσία, με το κλίμα να παραμένει παγωμένο μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ με συντριπτική πλειοψηφία.