Τόμσεν: Ανάγκη να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Τόμσεν: Ανάγκη να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα

Αισιόδοξος για την προοπτική της Ελλάδας εμφανίστηκε ο επικεφαλής του τμήματος της Ευρώπης για το ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

Σε συνομιλία που είχε με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της παρουσίασης των προβλέψεων του οργανισμού για την ευρωπαïκή οικονομία, ο κ. Τόμσεν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάπτυξη της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος θεωρεί ότι η Ελλάδα θα έχει «θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας, σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να μειωθούν στο 1,5% του ΑΕΠ. «Έχουμε μιλήσει για την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και υποστηρίζουμε ότι ο στόχος στο 1,5% του ΑΕΠ είναι καταλληλότερος για την Ελλάδα δεδομένων των συνθηκών», είπε ο Δανός οικονομολόγος.

Όμως, πρόσθεσε ότι τον τελευταίο λόγο έχουν οι ευρωπαίοι εταίροι, δηλώνοντας ταυτόχρονα καθησυχαστικός για την βιωσιμότητα του χρέους. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, «συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ίδια θέση, αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων της. Το ΔΝΤ δεν λαμβάνει μέρος στη συζήτηση αυτή. Πάντως, είναι σημαντικό ό,τι συμφωνηθεί να μην προκαλεί ανησυχίες και αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους. Είναι σαφές ότι υποστηρίζουμε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση των πλεονασμάτων. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά, αλλά είναι πράγματι ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων της».