Πεντάροφσκι: Η ένταξη στο NATO δικαίωσε την αλλαγή ονόματος - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Πεντάροφσκι: Η ένταξη στο NATO δικαίωσε την αλλαγή ονόματος

Η αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων σε Βόρεια Μακεδονία δικαίωσε τον πρώτο στόχο της χώρας, την ένταξη στο NATO, δήλωσε ο Πρόεδρος, Στέβο Πεντάροφσκι.

Μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Σερβίας, ο κ. Πεντάροφσκι δήλωσε ότι η πολιτική της χώρας αποσκοπούσε διαχρονικά στην είσοδο στην Βορειοατλαντική συμμαχία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «κάθε κράτος, σύμφωνα με τα εθνικά του συμφέροντα, την εσωτερική κατάσταση, κοιτάζοντας την ιστορία αλλά και την σημερινή κατάσταση στον περίγυρο του, καθορίζει την πολιτική του.

Από το 1991-1992, από τη σύσταση του πρώτου πολυκομματικού Κοινοβουλίου, υπάρχει απόλυτη συναίνεση, όλων των κομμάτων, ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί στρατηγικό στόχο. Συνεπώς η ένταξη μας στο ΝΑΤΟ δεν είναι βραβείο της παρηγοριάς αλλά είναι το πρώτο, το μεγάλο βραβείο».

Ερωτηθείς για το αν το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ θέτει υπό αμφισβήτηση την Συμφωνία των Πρεσπών, απάντησε τα εξής: «Το όνομα του κράτους στις δημόσιες/κρατικές υπηρεσίες το έχουμε αλλάξει. Έξω από το γραφείο μου αναγράφεται το νέο όνομα και αυτό θα παραμείνει.

Στη συμφωνία που κάναμε με την Ελλάδα προβλέπεται ότι στους επιμέρους τομείς, π.χ. οικολογία, ανθρώπινα δικαιώματα, θα υπάρξει σταδιακά αλλαγή του ονόματος, όσο προχωράμε από κεφάλαιο σε κεφάλαιο. Αυτό δεν αφορά το σύνολο της Συμφωνίας αλλά συγκεκριμένους τομείς στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλες, όπου θα αρχίσει να χρησιμοποιείται το νέο όνομα».

Τέλος, ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να γίνουν τα Δυτικά Βαλκάνια μέλη της ΕΕ, ένα στόχο που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.