Μάας: Δώρο της Ευρώπης η επανένωση της Γερμανίας

Την συμβολή της Ευρώπης στην επανένωση της Γερμανίας εξήρε ο ΥΠΕΞ της χώρας, Χάικο Μάας. Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, καλώντας στην ανάληψη ενεργότερου ρόλου σε σημαντικούς τομείς.

Σε άρθρο του που θα δημοσιευτεί σήμερα σε 26 χώρες δήλωσε, αρχικά, πως «η ενότητα της Γερμανίας ήταν ένα δώρο από την Ευρώπη στη Γερμανία και αυτό συνέβη στα τέλη ενός αιώνα κατά τον οποίον η Γερμανία έφερε αφάνταστο πόνο στην ήπειρο αυτή».

Επιπλέον, προσθέτει ότι «το φθινόπωρο του 1989 δείχνει τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη όταν σκέφτεται πέραν των εθνικών συνόρων».

Ταυτόχρονα, κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες σε θέματα όπως η ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή. «Οι εκκλήσεις από τη Βαρσοβία, το Βερολίνο ή το Παρίσι δεν έχουν καμία απήχηση στη Μόσχα, στο Πεκίνο και ολοένα και περισσότερο και στην Ουάσινγκτον, όταν γίνονται μεμονωμένα», προσθέτοντας ότι «μόνον η φωνή της Ευρώπης έχει σημαντική βαρύτητα».

Τέλος, το άρθρο του Γερμανου ΥΠΕΞ καταλήγει με την εξής φράση: «Ας τολμήσουμε επιτέλους να είμαστε Ευρωπαίοι, να ενεργούμε ως Ευρωπαίοι, χωρίς αν και αλλά!».