Λαγκάρντ: Τόνωση της εγχώριας ζήτησης μέσω δημόσιων επενδύσεων

Μήνυμα για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων ώστε να τονωθεί η εγχώρια ζήτηση έστειλε η πρόεδρος της Ευρωπαïκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Αρχικά, η κ. Λαγκάρντ έδωσε το στίγμα της κατέυθυνσης της πολιτικής της, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η απάντηση βρίσκεται στο να μετατραπεί η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε μια οικονομία ανοικτή στον κόσμο αλλά με αυτοπεποίθηση, μια οικονομία που αξιοποιεί πλήρως τη δυναμική της Ευρώπης προκειμένου να οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά εγχώρια ζήτησης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης».

Κατόπιν, υποστήριξε την πολιτική αύξησης των δημόσιων επενδύσεων, σημειώνοντας: 

«Οι επενδύσεις είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της απάντησης που δίνουμε στις σημερινές προκλήσεις, διότι είναι εξίσου η σημερινή ζήτηση και η αυριανή προσφορά.

Ενώ οι επενδυτικές ανάγκες είναι φυσικά ξεχωριστές για κάθε χώρα, υπάρχει σήμερα ένα καθολικό επιχείρημα υπέρ των επενδύσεων σε ένα κοινό μέλλον που είναι πιο παραγωγικό, πιο ψηφιοποιημένο και πιο πράσινο».

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό της, Μάριο Ντράγκι, η νέα πρόεδρος του οργανισμού δεν προανήγγειλε συγκεκριμένες πολιτικές μεσοπρόθεσμα για την οικονομία της Ευρωζώνης.