ΔΝΤ: Συντάξεις, αφορολόγητο και χρέος στο επίκεντρο της έκθεσης για την Ελλάδα

Τις συντάξεις, το αφορολόγητο και την βιωσιμότητα του χρέους θέτει στο επίκεντρο η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, το θέμα του χρέους αναλύεται εκτενώς στην έκθεση, με τον οργανισμό να προβαίνει σε δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία του.

Μάλιστα, η αναφορά του ΔΝΤ για το χρέος έρχεται σε αντίθεση μ’ εκείνη των ευρωπαïκών θεσμών, οι οποίοι θεωρούν ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση μελλοντικά να προχωρήσει στην αποπληρωμή του.

Το ΔΝΤ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι μετά το 2032 η βιωσιμότητα του χρέους θα εξαρτηθεί από το ύψος των επιτοκίων και της ανάπτυξης, η οποία προβλέπει ότι μεσομακροπρόθεσμα θα είναι μικρή, μη ξεπερνώντας το 1% (0,9%).

Ακόμα, η έκθεση του ΔΝΤ χαρακτηρίζει το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας ως ένα από τα πιο γενναία στην Ευρώπη, επαναφέροντας το θέμα της μείωσης των συντάξεων.

Σχετικά με το αφορολόγητο, ο οργανισμός σημειώνει ότι περίπου το 60% των φορολογουμένων απαλλάσσεται από φόρους λόγω του ισχύοντος καθεστώτος, κάνοντας λόγο για μείωσή του. Σημειώνεται ότι το μέτρο είχε ψηφιστεί το 2017 αλλά, τελικά, δεν εφαρμόστηκε.