Βρετανία: Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των Εργατικών - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Βρετανία: Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των Εργατικών

Το μανιφέστο των Εργατικών παρουσίασε στο Μπέρμινγχαμ ο ηγέτης του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ριζοσπαστικά μέτρα, τα οποία επιχειρούν να λειτουργήσουν «εις βάρος της ελίτ».

Αρχικά, ο κ. Κόρμπιν είπε ότι το σχέδιο λειτουργεί υπέρ των πολλών, τονίζοντας ότι το κόμμα δεν ανήκει στους «λίγους».«Οι πιο ισχυροί άνθρωποι στη Βρετανία και οι υποστηρικτές τους θα σας πουν ότι όλα όσα περιλαμβάνει το μανιφέστο είναι αδύνατα, ότι είναι υπερβολικά, επειδή δεν θέλουν πραγματική αλλαγή. Και γιατί να θέλουν; Το σύστημα δουλεύει για αυτούς, είναι φτιαγμένο προς όφελός τους», ανέφερε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το μανιφέστο των Εργατικών εκτείνεται σε 107 σελίδες και περιλαμβάνει την εθνικοποίηση των υποδομών, την ενίσχυση των κοινωνικών παροχών, την πράσινη οικονομία, την στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) και την απόδοση περισσότερων αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Επιπλέον, ο κ. Κόρμπιν μίλησε για φορολόγηση με 11 δις λίρες των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η οποία θα γίνει αναλογικά με τη συνεισφορά των εταιριών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Επίσης, εξαγγέλθηκε η οικοδόμηση 150.000 εργατικών κατοικιών, το κόστος της οποίας ανέρχεται σε 75 δις λίρες.

Ακόμα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μηδενική αύξηση φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για το 95% του πληθυσμού.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όπου προβλέπεται αύξηση χορηγήσεων κατά 4,3% για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και αύξηση δαπανών κατά 26 δις λίρες με στόχο την ενίσχυση των νοσοκομείων.

Παράλληλα, εξαγγέλεται δωρεάν διαδίκτυο για όλους, εξαετής δωρεάν εκπαίδευση ενηλίκων και 1.000 νέα κέντρα στήριξης παιδιών.

Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα των Εργατικών περιλαμβάνει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10 λίρες ανά ώρα για όλους και αύξηση 5% για τους δημόσιους υπαλλήλους. 

Αναφορικά με το Brexit, ο κ. Κόρμπιν υποσχέθηκε νέα συμφωνία με την ΕΕ για την παραμονή της χώρας στην τελωνειακή ένωση. Κατόπιν, πρότεινε την διάθεσή της σε δημοψήφισμα μισό χρόνο μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές, με ταυτόχρονη επιλογή για παραμονή στην ΕΕ.