Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες

Σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα γραφεία των συστημικών τραπεζών προχώρησαν κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ειδικότερα, μέλη του οργανισμού εμφανίστηκαν στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής, της Alpha Bank, της Eurobank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Attica Bank το πρωί, ζητώντας από τα στελέχη των τραπεζών να απομακρυνθούν και να μην αγγίξουν τίποτε. Μάλιστα, ζητήθηκε από τα κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού να ανοίξουν ντουλάπες, κλειδωμένοι φοριαμοί και ασφαλισμένα συρτάρια.

Οι ελέγχοι ήταν διεξοδικοί, καθώς διήρκεσαν αρκετές ώρες.

Στην διαδικασία συμμετείχαν συνολικά 120 υπάλληλοι, κατανεμημένοι σε ομάδες των 10 ατόμων.

Οι έλεγχοι είναι πιθανό να σχετίζονται με την πρόθεση των τραπεζών να επιβάλουν προμήθειες στις συναλλαγές του κοινού, απόφαση με την οποία η κυβέρνηση εξέφρασε ανοικτά την διαφωνία της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, επικαλέστηκε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τρεις από τις τέσσερις τράπεζες προχώρησαν σε συνεννόηση για την επιβολή του μέτρου.

Σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές ιδίως των τριών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Εγώ είμαι έτοιμος να στείλω προσωπικά καταγγελίες. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα, αν διαπιστωθούν παραβάσεις».