Τουσκ: Καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Την καταδίκη του για τις τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαïκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Σε επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κύπρο, στην οποία είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Τουσκ τάχθηκε υπέρ της προάσπισης της κυπριακής ΑΟΖ, καλώντας την Τουρκία να απέχει από γεγονότα που μπορούν να προκαλέσουν ένταση.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «επαναβεβαιώνω ότι η Ένωση στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου».

Αναφορικά με τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία, ο κ. Τουσκ σημείωσε ότι «η μονομερής στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία προκαλεί μεγάλη ανησυχία και πρέπει να σταματήσει».

Ακόμα, σχετικά με την αναφορά του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για άνοιγμα των πυλών στους μετανάστες ώστε να περάσουν στην Ευρώπη, ο Πολωνός Πρόεδρος του Ευρωπαïκού Συμβουλίου είπε ότι «δεν θα αποδεχθούμε ότι οι πρόσφυγες μετατρέπονται σε όπλο και χρησιμοποιούνται για εκβιασμό. Για αυτό τον λόγο θεωρώ τις χθεσινές απειλές που έγιναν από τον Πρόεδρο Ερντογάν εντελώς εκτός τόπου».

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενότητα που πρέπει να έχει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Τουσκ για τα τεκταινόμενα στη ΝΑ Μεσόγειο, τονίζοντας ότι οι ενέργειες είναι σειρά προκλήσεων της Τουρκίας, καθώς αφορούν και την εγκαθίδρυση προξενείου στα Βαρώσια.

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει αυτές τις προκλήσεις και να απόσχει από κάθε ενέργεια περαιτέρω κλιμάκωσης η οποία μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή», είπε ο κ. Αναστασιάδης.