Συναίνεση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος σε άρθρα για βουλευτική ασυλία και ποινική ευθύνη υπουργών | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Συναίνεση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος σε άρθρα για βουλευτική ασυλία και ποινική ευθύνη υπουργών

Ευρύτατη συναίνεση καταγράφηκε στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος κατά τη συζήτηση της πέμπτης θεματικής ενότητας που αφορά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 62 (περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας) και το άρθρο 86 παρ. 3, (κατάργηση των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών).

Τα δύο αυτά αναθεωρητέα άρθρα είχαν εγκριθεί από την προτείνουσα (προηγούμενη) Βουλή με ευρύτατη συναίνεση, με το πρώτο να εγκρίνεται από 237 βουλευτές και το δεύτερο να λαμβάνει 253 ψήφους.

Διαφωνία ωστόσο υπήρξε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να προστεθεί ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 ώστε η νέα διάταξη να έχει αναδρομική ισχύ, με τη ΝΔ να χαρακτηρίζει «εξόχως προβληματική και επικίνδυνη» την εκ των υστέρων ποινική δίωξη υπουργών, καθώς μπορεί να δημιουργήσει πολιτικό περιβάλλον ρεβανσισμού, ενώ και το ΚΙΝΑΛ την απορρίπτει κατηγορηματικά.

Σημειωτέον ότι η διάταξη, για να κριθεί αναθεωρητέα, χρειάζεται να λάβει 180 ψήφους, καθώς στη προηγούμενη αναθεωρητική Βουλή δεν πέρασε τον πήχη για μία ψήφο, καθώς ψηφίστηκε από 179 βουλευτές.

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.huffingtonpost.gr

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)