Μογκερίνι: Κοινή η στάση της ΕΕ για το συριακό και την κυπριακή ΑΟΖ | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Μογκερίνι: Κοινή η στάση της ΕΕ για το συριακό και την κυπριακή ΑΟΖ

Την συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ για την στάση που θα τηρήσουν απέναντι στην Τουρκία αναφορικά με την Βόρεια Συρία και την Κύπρο τόνισε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Αναφορικά με το συριακό, η κ. Μογκερίνι ανέφερε ότι η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία.

Παράλληλα, σημείωσε ότι όλοι οι αρμόδιοι Υπουργοί δεσμέυθηκαν σε απαγόρευση διάθεσης όπλων στην Τουρκία.

Επιπλέον, η ίδια προανήγγειλε την δημιουργία Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους με στόχο τη μη αναδιοργάνωσή του.

Σχετικά με την Κύπρο, η Ιταλίδα ύπατη εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν στην εφαρμογή ενός «καθεστώτος-πλαισίου» περιοριστικών μέτρων κατά των ατόμων και των εταιρειών που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις. Παρ’ όλα αυτά, το χρονικό πλαίσιο εφαρμογής των συγκεκριμένων μέτρων δεν έχει γίνει γνωστό.

Σε ερώτηση για το αν η απόφαση για την κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να τιθασεύσει την Τουρκία, η κ. Μογκερίνι απάντησε ότι οι ληφθείσες αποφάσεις έχουν σημασία. «Προσπαθήσαμε να χτίσουμε εποικοδομητικές συνεργασίες με την Τουρκία. Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας δεν είναι άσπρο ή μαύρο αλλά πιο περίπλοκες», είπε μεταξύ άλλων.