Δεν είναι τίποτα τυχαίο στην πολιτική…

Στην πολιτική, στη διπλωματία, ακόμα και στην επικοινωνία δεν είναι τίποτα τυχαίο. Δηλαδή όλα έχουν έναν λόγο για να συμβαίνουν. Έγραψα ένα σχόλιο στη σελίδα μου στο Facebook και αρκετοί το θεώρησαν αστείο: Ο Κώστας Καραμανλής δεν μίλησε πριν από λίγες ημέρες τυχαία και ανέφερε τα όσα ανέφερε. Ίσως ο κόσμος γέλασε καθώς ο έμπειρος πολιτικός απέχει από όλα μια ολόκληρη δεκαετία και έτσι αφού περάσαμε καιρούς κρίσης χωρίς να παρέμβει κάπου, το θεώρησαν ως αναξιόπιστη στάση. Κάποιοι ακόμα πιο κακεντρεχείς θεώρησαν την ομιλία του στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ως πρόβα για τη διεκδίκηση της θέσης- αξιώματος του ΠτΔ σε λίγους μήνες. 

Κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι έχει στο νου του ο πρώην Πρωθυπουργός και τι θα συμβεί τελικά. Και παρότι έχει μέσω κύκλων διαμηνύσει ότι δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο, στη ζωή και στην πολιτική δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα.

Αυτά όμως κατά τη ταπεινή άποψή μου είναι τα δέντρα. Το δάσος, δηλαδή η ουσία είναι αλλού: Δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που επέλεξε να ξαναμιλήσει (επιτέλους). 10 χρόνια αφωνίας είναι πολλά (έχει σοβαρούς λόγους γι αυτό βέβαια), αλλά το ότι ξανατοποθετήθηκε δημόσια και αναφέρθηκε ΚΥΡΙΩΣ στα Εθνικά μας θέματα, μας βάζει σε σκέψη και έντονο προβληματισμό. Γιατί πρόκειται για γνώστη των γεωστρατηγικών θεμάτων και γιατί προφανώς ως πρώην Πρωθυπουργός δεν δύναται να στερείται αξιόπιστης πληροφόρησης. 

Συμφωνία Πρεσπών, Αιγαίο, Κύπρος, Θράκη, όλα τα Εθνικά θέματα καίνε και μάλλον δεν θα αργήσει η πίεση από τις μεγάλες διεθνείς δυνάμεις για την επίλυσή τους… Και αυτή η επίλυση είναι δυστυχώς πιθανό να μην έχει θετικό πρόσημο για τη χώρα. Και μάλλον κάτι ξέρει λέγοντας «Η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα. Γιατί, ας μην γελιόμαστε, η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών συμφερόντων μας θα βασιστεί στις δικές μας δυνάμεις. Στην εμπέδωση αρραγούς εθνικού μετώπου και στη διασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων μας δυνάμεων». 

Ο Θεός να βάλει το χέρι Του.

 

 

Δημήτρης Κυριακού